eur:
389.69
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rettegő üzletemberek számára is van megoldás

Új ötlettel próbálja az iraki kormány az országba csábítani az életüket féltő külföldi üzletembereket: "üzleti falut" hozott létre a szigorúan őrzött bagdadi repülőtéren. A látogatók így elkerülhetik, hogy a veszélyes városba kelljen utazniuk.

Irak a világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, de nehéz befektetőket szerezni az ágazat fejlesztésére. A háború és terrortámadások, korábban pedig a szankciók komoly károkat okoztak az infrastruktúrában. Bár a befektetők nagy lehetőségeket látnak az iraki olajban, kivárnak, amíg nem javul a biztonsági helyzet.

A 2006-ban és 2007-ben tapasztalt, sokkoló erőszak már a múlté, de pokolgépes robbantások és lövöldözések még mindig előfordulnak Bagdadban, és ez hátráltatja a gazdasági fejlődést.

Irak tizenegy különböző szerződést írt alá leggazdagabb olajmezői kiaknázásáról, de más ágazatok iránt nem túl nagy a külföldi érdeklődés. Nem nyugtatták meg a befektetőket a négy hónapja tartott választások sem, melyek nem zárultak egyértelmű eredménnyel.

Egy iraki cég most azt találta ki, hogy üzleti falut épít a fővárostól 30 percnyi autóútra fekvő bagdadi repülőtéren. A mini-város rendelkezik majd az összes olyan feltétellel, amely segít abban, hogy a partnerek üzleteket hozzanak tető alá. A faluban irodák, szállodák, lakások, bankok boltok, benzinkút és autókölcsönzők is helyet kapnak. A tervek szerint az építkezés 3-5 éven belül fejeződik be. Néhány kormányügynökség is kitelepül a repülőtérre, hogy megkönnyítse az üzletmenetet. "Ha egy vállalkozás megérkezik Irakba, akkor nem kell keresgélnie, hanem itt megkap minden szükséges információt, és kapcsolatokat építhet ki" - mondta a bagdadi befektetési ügynökség vezetője.

A cégek egyfajta nemzetközi vásárként is használhatják majd a területet és kiállíthatják termékeiket. A bátortalan nyugati befektetőkkel szemben iráni, török és öbölbeli országok cégei már megvetették lábukat Irakban. Az Egyesült Arab Emirátusok 37 milliárd dollárt tervez befektetni nagy projektekbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×