eur:
389.72
usd:
362.01
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bírósági engedéllyel hajózhatja körbe a Földet a 14 éves lány

Mégis körbehajózhatja a Földet egyedül az a tizenéves lány, akinek korábban ezt megtiltották - döntött egy holland bíróság. A 14 éves Laura Dekkert nem vehetik gyámság alá a gyermekvédelmi hatóságok, így megvalósulhat álma, hogy útnak induljon.

Bele tudnék ugrani a vízbe - mondta a 14 éves Laura a bírósági döntés után. Hasonlótól tartottak a holland gyermekvédelmi hatóságok, mert attól félnek, hogy a lány túl fiatal ahhoz, hogy egyedül vágjon neki vitorlásával a tengernek. A bíróság azonban az ő vitorlájukból kifogta a szelet, Laura pedig elindulhat.

A lány az otthonául szolgáló hajón, ahol apjával és kutyájával él, sajtótájékoztatót tartott, és azt mondta: szeret utazni, meg akar ismerni más kultúrákat, tapasztalatokat szerezni.

Laura Új-Zélandon született és élete első négy évét a tengeren töltötte szüleivel, akik három világkörüli úton is jártak.

A lánynak nem kis erőfeszítésébe került megváltoztatni a korábbi bírósági döntést. Megtanult elsősegélyt nyújtani és a magányos hajósok számára fontos alvási technikákat sajátított el. Tavaly, amikor eltiltották attól, hogy egyedül hajózzon, egy karib-tengeri holland területre szökött, és a rendőrségnek kellett visszahoznia.

A bíróság döntésére készülve Laura azt írta honlapján, hogy ha engedik, akkor a lehető leggyorsabban hajóra száll, méghozzá Portugáliában, azaz gyakorlatilag két héten belül már az óceán habjait szelheti. A tervezett világkörüli út két évig tartana. Laura először 11 éves korában mehetett egyedül hajóútra, akkor még csak a holland partok mentén.

Apja végig támogatta álmát, anyja viszont korábban ellenezte az ötletet, de most már nem. A lány azt mondta, hogy folytatja tanulmányait a hajón is - az internet segítségével.

Júniusban az Indiai-óceánból mentették ki az egyedül hajózó, 16 éves kaliforniai Abby Sunderlandet, akinek egy vihar súlyos kárt okozott a hajójában. Az első, világot körbehajózó tini a 17 éves brit Mike Perham volt, aki tavaly fejezte be útját - hivatalosan azonban nem ismerték el, hogy megkerülte volna a Földet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×