eur:
389.7
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Az első helyi politikus, akit kenőpénz nélkül választottak meg"

Oroszországban, de Kelet-Európában is mérföldkőnek számít, hogy megválasztották az első színes bőrű helyi politikust. Az évek óta egy kisvárosban élő benini férfi azzal kampányolt a helyi önkormányzati posztért, hogy segít visszaszorítani a drogfogyasztást, megtisztít egy szennyezett tavat és központi fűtést vezet be.

Jean Gregoire Sagbo a Nyugat-Afrikai Beninből érkezett Oroszországba, és 21 éve él Novozvidovo városban. Õ az első színes bőrű választott képviselő, és ez nagy mérföldkőnek számít egy olyan országban, ahol a rasszizmus néha erőszakos formát ölt.

A 48 éves férfi azzal lopta be magát a helyiek szívébe, hogy itt nevelte fel a gyerekeit, és úgy látják: szenvedélyesen szereti a 10 ezres lakosú várost. "Novozavidovo haldoklik, ez az én otthonom, ez nem mehet így tovább" - mondta egy helyi lapnak.

Vjacseszlav Arakelov, a város polgármester egyike azoknak, akik a férfi mellé álltak. "A bőre fekete, de belül orosz. Annyira szereti ezt a helyet, hogy így csak egy orosz szeretheti" - mondta a helyi vezető.

Sagbo előtt egy másik afrikai, Joaquin Crima, akit "az orosz Obamának" is neveztek, már próbálkozott az önkormányzati képviselőséggel, de súlyos vereséget szenvedett egy másik körzetben tavaly tartott választásokon. Most Sagbóra akasztották rá az amerikai elnök nevét, ami ellen tiltakozik: "lehet, hogy ő is fekete, de teljesen más helyzetben élünk" - mondta.

A benini férfi - sok más afrikaihoz hasonlóan - tanulni utazott az akkor még Szovjetunióba, 1982-ben. Az országot akkori kommunista meggyőződése miatt választotta. A moszkvai diákévek idején ismerte meg feleségét, akivel annak szülővárosába, a 100 kilométerre, északra fekvő Novozavidovóba költözött. Itt neveli két gyerekét, miközben ingatlanügynökként dolgozik. Sagbo azt mondja: orosz felesége óvta attól, hogy politizáljon, mert nincs jó véleménye a politikusokról, a helyi ismerősök és a tanácsi dolgozók is azonban azt mondták, induljon a hivatali posztért.

A szomszédok már korán ízelítőt kaptak Sagbo aktivizmusából. Eltakarította az emeletes házuk elől a szemetet, virágokat ültetett és a saját pénzéből megjavíttatta a járdát. Tíz évvel ezelőtt szemétszedő napot szervezett, a helyiek azóta is minden évben egyszer közösen takarítják lakóhelyüket. Sagbo azt mondja, hogy bőrszíne és az Oroszországban nem ritka rasszista támadások ellenére a helyiek szeretik, és közéjük valónak tartják. Némelyek megjegyezték róla: ő az első helyi politikus, akit anélkül választottak meg, hogy kenőpénzeket osztogatott volna. A városi adminisztráció egyik korábbi főnökét két éve agyonlőtték.

Felmérések szerint 40 ezer úgynevezett afro-orosz élhet az Oroszországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×