eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megbuktak a német bankok

Nem sokat tanultak a bankok a pénzügyi válságból - legalábbis erre a következtetésre jutott az áru és fogyasztói kínálat minőségének ellenőrzésére szakosodott berlini alapítvány. Most közzétett jelentésében ugyanis a vizsgált 21 bank közül egynek sem tudott jó jegyet adni.

Az év eleje óta a német bankoknak kötelező ügyfeleik alapos felvilágosítása a kínált befektetési lehetőségekről, és a szóban elmondottakat írásban is klienseik rendelkezésére kell bocsátaniuk.

Az áru és fogyasztói kínálat minőségének ellenőrzésére szakosodott állami alapítvány munkatársai a közelmúltban felkerestek 21 bankot, és érdeklődtek, hogy 35 ezer eurót miként tudnának a lehető legjobb kamat mellett befektetni. Összesen 126 ilyen jellegű beszélgetés után sem tudtak lényegében dönteni, mert az ajánlatok jó része változatlanul igen kockázatosnak ígérkező lehetőség volt, és a legtöbb esetben nem felelt meg az előterjesztett elképzeléseknek.

A banktisztviselők sok esetben elfelejtettek felvilágosítást kérni az ügyfél anyagi vagy családi helyzetéről.

Így a Warentest alapítvány egyetlen pénzintézetnek sem tudott jó bizonyítványt adni, csupán három takarékpénztár kapott közepes jegyet, míg a fennmaradó 18 gyakorlatilag megbukott a vizsgán.

Noha az egyes bankok magánbefektetőkkel kapcsolatos módszerei nem tartoznak az Európai Központi Bank hatáskörébe, az intézmény elnöke, Jean-Claude Trichet mára Frankfurtba kérette az eurózónához tartozó országok vezető bankjainak megbízottait, hogy megvitassa velük a pénzügyi válság tanulságait.

Jól értesült források szerint Trichet elsősorban arról akar tanácskozni, hogy miként lehetne enyhíteni a válság miatt a bankárokra nehezedő feszültsége, és megteremteni a megfelelő feltételeket a közös fizetőeszköz árfolyamának alakulása szempontjából is fontos pénzügyi döntések számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×