eur:
395.22
usd:
365.74
bux:
65388.86
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jövőre már nincs pardon az Oktoberfesten sem

Az idei, immár 200. müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest még kivételt képez a vasárnapi népszavazáson hozott döntés alól, amely Bajorországban egyszer és mindenkorra betiltja a dohányzást a vendéglőkben, sörözőkben és kávéházakban. A válaszadók 61 százaléka szállt síkra a tiszta levegő megőrzése mellett.

A tilalom bevezetése ugyan nem teljesen új keletű, mert a Keresztényszociális Unió 2007-ben, amikor még egyedül vezette a bajor tartományt, már hasonlóan szigorú intézkedés mellett tette le a garast. Miután azonban egy évvel később a CSU már koalíciós kormány alakítására kényszerült, lazított a törvényen, és így külön, jól elkülöníthető termekben ismét megengedték a vendégeknek a cigarettázást.

Ezt a dohányzás ellenzői hadüzenetnek tekintették, és keresztes hadjáratot kezdtek, amellyel elérték, hogy népszavazásra bocsássák a kérdést.

Vasárnap a 9,5 millió szavazásra jogosult bajor 61 százaléka a dohányzás feltétel nélküli betiltása mellett szállt síkra a vendéglőkben, kocsmákban és kávéházakban. Az intézkedés augusztus elsején lép életbe.

Egyetlen kivétel lesz, az idei Oktoberfest, ugyanis a világ legnagyobb sörfesztiválja az idén ünnepli 200. évfordulóját, és a bajorok mégsem akartak nemzetközi felháborodást kiváltani döntésükkel, mert - kiváltképpen a külföldi vendégek többségét kitevő olaszok és angolok - jó része szívesen elszív egy-egy cigarettát két korsó sör elfogyasztása között. Következésképpen távolmaradásuk súlyos bevétel-kiesést jelentene a sörfesztivál és München város számára.

Jövőre azonban már nincs pardon, tehát az Oktoberfest rendezőinek kemény fejtörést jelent már most a hétvégi döntés, amely a többi német tartomány szempontjából is irányadó, mert várhatóan máshol is csatasorba állnak a dohányfüst ellenzői.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×