eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nyaralót vásárolt Erdélyben a walesi herceg

Károly walesi herceg újabb házat vásárolt Erdélyben, ezúttal Zalánpatakon. A brit sajtó foglalkozik a hírrel, a Times Caroline Donald helyszíni képes riportját közli.

A képeken dombra épült, fákkal övezett, csinos parasztházat látunk, terméskő lábazattal, fa tornáccal. Valaha a zalánpataki bíró lakta ezt a portát.

A 150 lakosú háromszéki falucska immár Málnáshoz tartozik, a gyerekek is oda járnak iskolába és a brit trónörökös helyi ingatlanvásárlásától az odavalósiak azt remélik, hogy végre tisztességes út épül Zalánpatak és Málnás között.

A walesi hercegnek van már háza a közeli Szászfehéregyházán is, de állítólag azt nem kedveli annyira, inkább itt fog feltűnni olykor-olykor.

Kétségtelen, hogy a trónörökös beleszeretett a festői erdélyi tájba, a kis falucskák csendjébe és nyugalmába, különösen kedveli a ház melletti vadvirágos rétet, amelyen vad orchidea-félék is nyílnak.

Az épület ormán már ott díszeleg a herceg címere, a három fehér strucctollal megtűzdelt korona, melyen német nyelvű a XIV. század egyik hadisikere után reá került felirat: "Ich dien" - szolgálok.

Károly herceg valóban igyekszik hasznos polgára lenni hazájának, diplomáciai célú utakat tesz, alapítványokat pártfogol, a modern építészeti stílusokat bíráló vélemény- nyilvánításaival néha vitát kelt szakmai körökben.

Mint királyi családtag többmilliós ellátmányt és nagyösszegű költségtérítéseket kap a kormánytól, éppen e hét elején jelentette be, hogy tekintettel Nagy-Britannia gazdasági nehézségeire, néhány millió fontsterlinggel kevesebbel beéri, hajlandó több adót fizetni és csökkenti a kiadásait.

Üzleti vállalkozásai is vannak, övé a szigetország cornwalli vidéke, az ottani birtokain nem csak mezőgazdasági termelés folyik, hanem különleges minőségi élelmiszerek gyártása. A walesi herceg házias ízű levesei és finom kekszei igen népszerűek, immár jelentős mennyiségben exportálják is ezeket.

A Times beszámolója Károly erdélyi ingatlanvásárlásairól romantikus hangot üt meg. Elképzelhető, hogy a brit trónörökös valóban jól pihen a több holdas magánterülettel körülvett, Demeter-Löwe Szilvia brassói építésznő által abszolút összkomfortossá varázsolt, rusztikusan berendezett, százötven éves zalánpataki parasztházban, de felvetődik a kérdés: évente hányszor van erre ideje? Megéri-e a hosszú utazás?

A vásárlások hátterében a nyugatról ősei földjére visszatért Kálnoky Tibor grófot, a walesi herceg bizalmasát találjuk, aki szép, de lepusztult épületeket felújítva komfortos vendégházak hálózatát építi ki Brassó és Segesvár környékén.

A trónörökös tulajdonában lévő két ház is kibérelhető üdülés céljára. A herceg pedig készséggel hajlik a vidék támogatására, mert - amit a Times cikke nem említ - nem csak a Kálnoky grófok származnak innen, hanem az ő saját ősei is.

II. Erzsébet királynő szépanyja Rhédey Claudia grófnő, Sándor Pál württenbergi herceg fiatalon elhunyt hitvese volt, és a közelben, szülőhelyén, Erdőszentgyörgyön nyugossza örök álmát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×