eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

"Ha dolgozol és becsületes vagy, akkor valami jó történhet veled"

A hűség néha meghozza jutalmát - ismétli az amerikai sajtó, amely arról a szegény sorból felemelkedett nepáli lakájról és titkárról cikkezik, aki milliós vagyont örökölt korábbi munkaadóitól és barátaitól. Az örökség része két lakás a New York-i Central Park mellett, egy festménygyűjtemény és készpénz.

Indra Tamang egyszerű nepáli parasztfiú volt, aki egy vályogházban nőtt fel. Először akkor mosolygott rá a szerencse, amikor a fővárosban, Katmanduban kapott állást egy szállodában. 57 éves korára pedig több nyelven beszélő, New York-i világpolgár és milliomos vált belőle.

A pincérként dolgozó Tamangot egy amerikai író és fényképész, Charles Henri Ford fedezte fel Nepálban. Először kifutófiúként, majd szakácsként kezdte alkalmazni. Egy idő után fényképezni is megtanította, és az asszisztensévé tette.

Tamang így igazából nem is lakáj, hanem egyfajta személyi titkár lett, aki a világ több pontjára is elkísérte a bohém Fordot és barátait. Egyik emlékezetes utazásuk során egy Volkswagen mikro busszal keltek útra Isztambulból Iránon, Afganisztánon és Pakisztánon át Indiába. Tamang Párizsban is megfordult, ahol Ford a Notre-Dame közelében fekvő, Ile Saint-Louis szigeten tartott fenn stúdiót. Itt franciául tanult, Ford krétai házában pedig a helyiektől görögül.

Ford és húga, Ruth New Yorkban, a Central Park közelében álló Dakota-házban élt, ahol William Faulkner írónak, és később John Lennonnak is lakása volt.

Charles Ford továbbra is asszisztensként alkalmazta, de Tamang közben ellátta Ford egyre betegesebb testvérét is, és Ford halála után Ruth szinte teljesen rászorult. Õ hagyta rá a két lakást, a festménygyűjteményt és a készpénzt, úgy, hogy évek óta tőle távol élő lányának szinte semmit sem juttatott. Tamang azt mondta, hogy valójában a Ford-testvérek barátja volt, és amikor meghaltak, buddhista szertartással búcsúztatta el őket.

Az évek során a hűséges szolgálat ellenére Tamang kétszer is megnősült, és négy gyereket nevelt fel, illetve nevel. Hűsége ellenére nem kapott túl nagy fizetést, mert, mint mondta, a Fordok befektetésekben tartották a vagyonukat, és kevés készpénzük volt. Ezentúl azonban jobban élhet, feltéve, ha ki tudja fizetni a különböző örökösödési adókat.

Tamang azt tervezi, hogy rendszerezi Charles Ford írásait és fotóit és kiállítja azokat - saját fényképeivel együtt. Az egykori parasztfiú azt mondja: büszke nepáli származására, mert azt tanulta: "ha dolgozol, becsületes vagy és megszerzed az emberek bizalmát, akkor valami jó történhet veled."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×