eur:
389.03
usd:
361.49
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Eltitkolt betétektől hízik a német államkassza

A jelek szerint Németország nagyobb szerepet vállal a Görögország megmentésére szánt hitel folyósításban, mint arról korábban szó volt, ezért most különösen jól jön az államháztartás szempontjából minden váratlan adóbevétel. Nemrég 2,5 millió euróért a berlini pénzügyminisztérium megvett egy olyan CD-t, amely svájci bankokban befektetett német feketepénzek tulajdonosainak adatait tartalmazta. Az elköltött összeg most busásan megtérül.

A német adóhivatal közel másfél milliárd euró bevétellel számolhat a közeljövőben egy orgazdától vásárolt CD kiértékelése nyomán: e lemez tartalmazza azon német bankszámla-tulajdonosok nevét, akik az adóhivatal elől eltitkolt összegeket helyeztek el Svájcban.

Az adatokat tartalmazó CD megvétele annak idején hangos vitát váltott ki Berlinben, Baden-Württemberg tartomány - erkölcsi indokokra hivatkozva - nem is volt hajlandó hozzátenni az orgazdának fizetendő összeghez. Miután a pénzügyminiszter eldöntötte a vitát és a lemez felkínálójának kifizették a 2,5 millió eurót, megkezdődött az adatok feldolgozása.

Alighanem a várható büntetéstől való félelmükben sokan maguk jelentkeztek a hatóságoknál, és közölték, hogy mekkora összeget helyeztek el svájci bankokban. A német törvények büntetlenséget biztosítottak azoknak, akik önként jelentkeznek, és visszamenőleg is megfizetik az adót a befektetett összegek alapján folyósított nyereségeik után.

Eddig közel húszezren éltek ezzel a lehetőséggel. Így máris több mint 1 milliárd 250 millió euró folyt be az adóhivatal kasszájába.

Időközben vita robbant ki azzal kapcsolatban is, hogy jogos-e az önként jelentkezők esetében büntetlenséget biztosító törvény érvényben tartása.

A Handelsblatt című kereskedelmi lap szerint a Svájcból beszerzett CD már azzal is megtette hatását, hogy a feketeszámlák tulajdonosai tömegesen gyakorolnak bűnbánatot, fizetnek milliókat az adóhivatalnak, és nem várják meg, míg esetleg a nyomozók a lemez adatai alapján házkutatást tartanak náluk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza
Aréna

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×