INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Május 6-án lesznek a brit parlamenti választások

Infostart / InfoRádió
Gordon Brown brit miniszterelnök kedden délelőtt, rövid kabinetülés után, a Buckingham palotába hajtatott, és bejelentette a királynőnek, hogy május 6-án lesz a választás.

Gordon Brown a választás időpontjának bejelentése alkalmából adott nyilatkozatában azt mondotta, hogy ezúttal nem másodlagos jellegű kérdések megválaszolásáról van szó, hanem azt kell eldönteni, miként állítható vissza Nagy-Britannia a gazdagsági fejlődés útjára. Szerinte ez úgy érhető el, ha mögé sorakoznak a választópolgárok.

Az ellenzéki konzervatív párt vezetője: David Cameron szintén ígéretet tett a gazdasági és társadalmi problémák megoldására. Pártja jelenleg vezet a kormánypárt előtt.

Nyilatkozott a liberális pártot vezető Nick Clegg is, hangoztatva, hogy nem kétesélyes a választás.

A Munkáspárt tizenhárom éve kormányozza Nagy-Britanniát. Alig tíz nappal ezelőtt még fej-fej mellett haladt a két nagy esélyes: a labour és a toryk kampányküzdelme, felmerült a lehetőség, hogy a választás patthelyzetet hoz, egyik pártnak sem lesz kellő előnye a kormányzáshoz, és így a liberálisok támogatására szorulnak. Két újabb felmérés a konzervatívok tiszta nyeréshez szükséges, tíz pontos előnyét mutatja, de egy harmadik, amely a Guardian napilap megrendelésére készült, csak négy pontos tory előnyt jelez.

A választás időpontjának megjelölése nem volt meglepetés, szakértők már jó ideje május 6-ára számítottak. A kampányküzdelem tehát még a húsvéti ünnepek alatt is folyt. Alistair Darling pénzügyminiszter igyekezett védeni és indokolni a kormány tervét a társadalombiztosítási hozzájárulás emeléséről, a konzervatívok meg közölték, hogy kormányra jutásuk esetén az emelést nem hajtják végre.

Gordon Brown kampányának központjában a gazdasági visszaesés leküzdése áll. A kormányfő hasonlatképpen a labdarúgó sztár, Wayne Rooney minapi sérülését emlegette: "A gazdaságnak is idő kell a gyógyuláshoz. Ha idő előtt terheljük a sérülést, csak még nagyobb bajt okozunk". Közben a toryk óriásplakátot avattak, amin az látható, amint a Munkáspárt letapossa a gazdasági talpra állás zöld hajtásait.

A parlament tehát a jövő hét első napján feloszlik. Tony Blair 1997-ben tizennyolc éves tory kormányzásnak vetett véget, az ország változást kívánt. Úgy tűnik, hasonló a helyzet ezúttal is, de David Cameron pártjának 116 új képviselői mandátumot kell szereznie a győzelemhez.


A címlapról ajánljuk