eur:
389.27
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nem mindenki örül a német kormány pénzalapjának

Berlinben a kormány rendkívüli pénzalap létrehozását határozta el, amely azt a cél szolgálja majd, hogy kisegítsék a jövőben bajba jutott bankokat. Az intézkedéssel elejét akarják venni, hogy megismétlődjék a tavalyi helyzet, amelyben a pénzügyi válság miatt a tönk szélére sodródott bankokat az állami költségvetésből kellett megtámogatni. A krízis kirobbanása után a berlini kormány több mint 50 milliárd euróval sietett a bankok segítségére.

A német kormány szerdai ülésén részt vett a francia pénzügyminiszter is, mert Berlin és Párizs még inkább össze akarja hangolni azokat az intézkedéseket, amelyektől a tavalyihoz hasonló pénzügyi válság kirobbanásának megelőzését remélik.

A kancellár javaslatára pénzalap létrehozásáról határoztak, amelybe mind a magánbankok, mind pedig a tartományok tulajdonát képező bankok összesen 1,2 milliárd eurót fizetnek be. Ezt az alapot arra az esetre szánják, ha újabb válság esetén a pénzintézeteket csőd fenyegetné.

A múlt évben a kormány több mint 50 milliárd euróval sietett a bankok segítségére a pénzpiac forgalmának fenntartása érdekében. Az összeget a költségvetésből vonták el, így az  adófizetőket terhelte a nagyszabású segélyakció, és a most létesítendő pénzalappal ennek megismétlődését akarják elkerülni.

A német bankok szövetségének elnöke fenntartással nyilatkozott a tervről, és rámutatott arra, ha egy pénzintézet válságba jut, először is a tulajdonosok dolga a probléma megoldása, ha képtelenek erre, akkor a hitelezőket kell bevonni a tűzoltásba, és ha ez sem jár eredménnyel, csak akkor jöhet számításba a kormány által szorgalmazott úgynevezett stabilitási alap.

A takarékpénztárak is ellenzik az alap létesítését, és azzal érvelnek, hogy csak azokat a bankokat kellene rászorítani a befizetésre, amelyek hibás befektetésekkel és tranzakciókkal közreműködtek a válság kirobbanásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×