eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Baj van, a válság miatt már a sör se fogy

Csehországban és Szlovákiában a gazdasági válság miatt érezhetően csökkent a sörfogyasztás. A Lidové Noviny című prágai napilap szerint tavaly nagyjából minden tizedik csehországi kocsma kénytelen volt bezárni, és a piac visszaeséséről számoltak be a csehországi sörgyárak is.

Az ok az, hogy a gazdasági válság következtében folyamatosan csökken a sörfogyasztás, a Lidové Novinynak nyilatkozó vendéglő- és étteremtulajdonosok szerint a vancouveri téli olimpia sem javított a keresleten. Régebben a hasonló események, főleg az izgalmas jégkorongmeccsek idején megnőtt a fogadók és bárok forgalma, ahol a szurkolók tévén követték a versenyeket, az idén ez sem segített.

A másik csapást az állam mérte a kocsmatulajdonosokra. Az éve eleje óta ugyanis Csehországban egy százalékkal nőtt az áfa, a sör jövedéki adója pedig 33 százalékkal emelkedett.

A sörgyárak adatai is igazolják, hogy a csehek kevesebb sört isznak, mint a múltban. Hosszú évek növekedése után tavaly mintegy 4,5 százalékkal apadt a forgalmuk, és várható, hogy idén is folytatódik a visszaesés.

Még rosszabb a helyzet Szlovákiában, ahol a sörgyárak forgalma 2009-ben az előző évhez viszonyítva nyolc százalékkal esett vissza. Egy főre számítva - a csecsemőket is beleértve - tavaly 78 liter sör volt az átlagfogyasztás, míg a rekordévnek számító 2002-ben 94 liter. Azóta folyamatosan apad a szlovákiai lakosság sörivó kedve.

Nem csoda, hogy állandóan csökken a kis, helyi sörgyárak száma, tavaly már csupán tíz olyan sörgyárat regisztráltak, ahol évente 200 ezer hektoliter kevesebb sört főztek. A szomszédos Csehországban legalább 80 helyi sörgyár található.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×