eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egy lépéssel közelebb az európai valutaalaphoz

Újabb lépést tett a német kancellár és a francia kormányfő a Nemzetközi Valutaalap európai változatának megvalósítása felé. Noha mindketten úgy vélték, hogy az előfeltételek megteremtése még hosszabb időt vesz igénybe, de az európai IMF-fel elejét lehetne venni az olyan válságoknak, mint amilyenbe most Athén sodorta az Európai Uniót.

A határozottan szívélyes légkörben folyt eszmecserén Angela Merkel és francia vendége, Francois Fillon egyetértett abban, hogy az eddiginél szigorúbb büntetésekre van szükség az uniós tagországok államháztartásának rendben tartása érdekében, mert csak így lehet elkerülni olyan helyzetek megismétlődését, mint amilyet a Görögországot fenyegető jelenlegi csőd váltott ki.

A kancellár szerint az euró bevezetésekor elfogadott úgynevezett stabilitási szerződés nem eléggé hatásos eszköz a valutaegységet alkotó országok költségvetésének kiegyensúlyozására. Példaként egy európai valutaalap létrehozását említette, és ezt tárgyalópartnere, Francois Fillon is helyeselte.

A francia miniszterelnök ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy a tervbe vett európai valutaalap nem lenne vetélytársa az Nemzetközi Valutaalapnak, mert "különleges a helyzet Európa jelentős részében, ahol az országoknak közös valutájuk van, és szigorúak a szabályok, nagy az egymás iránti elkötelezettség".

A két kormányfő berlini tanácskozásával egy időben az euró felett őrködő pénzügyi szervezet, az Európai Központi Bank elnöke, Jean Claude Trichet is nyilatkozott a tervezett európai valutaalapról, és leszögezte, hogy nincs ellenvetése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×