eur:
392.83
usd:
367.93
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Az Északi Áramlat építői nem tesznek majd kárt a hajóleletekben

Több tucat, több száz éves és viszonylag jó állapotban fennmaradt hajóroncsot fedeztek fel a Balti-tenger fenekén az Északi Áramlat gázvezeték építése során. A legrégebbi roncsot 800 évesre becsülik, nagy részük a 17-19 századokból származik.

A svéd televízió felvételeket mutatott be a Balti-tenger mélyén talált középkori és újkori hajókról. Lehetett látni például egy kormánykereket és egy orrdíszt. Míg más tengerekben a roncsok lassan szétesnek, és rájuk telepszik a tengeri élővilág, a kevésbé sós Balti-tengerben talált hajók teste és felszerelése jobbára megőrizte eredeti formáját.

A Balti-tenger a világ egyik legnagyobb hajótemetője, és több ezer roncsot rejt - sokat a II. világháború idejéből. A történelmi roncsokat az 1200 kilométer hosszú, Északi Áramlat nevű gázvezeték építésekor találták meg. Az Északi Áramlat tranzitországok elkerülésével szállít majd gázt Németországba Oroszországból.

A svéd Nemzeti Örökség Hivatal szerint három roncsnak épen maradt a teste és felfordulva fekszenek 120 méter mélyen. Szakértők szerint a hajóknak "komoly történelmi értékük" lehet. Azt azonban még nem tudni, hogy bármelyiket is felhoznák-e. Az ilyen műveletek nagyon sok pénzbe kerülnének.

A Stockholmba látogató turisták egyik nagy élménye a Vasa-múzeum, ahol megtekinthetik a 333 év után, a hatvanas évek elején, egy darabban kiemelt Vasa nevű hajót, amely első útján süllyedt el a Stockholmi-öbölben.

Az Északi Áramlat konzorcium, amely áprilistól építi a vezetéket, azt ígérte, hogy nem fog kárt okozni a leletekben. A terület, ahol a hajókat megtalálták Svédország gazdasági övezetébe tartozik és a tervek szerint nem erre vezetik a gázvezetéket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×