eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk

Párizs hadihajókat adna el az oroszoknak

Franciaország várhatóan négy darab Mistral típusú hadihajót ad el Oroszországnak. Ha az üzlet összejön, ez lesz az első alkalom, hogy egy NATO-tagállam fegyverzetet ad el Oroszországnak.

Franciaország várhatóan négy Mistral nevű hadihajót ad el Oroszországnak. Az erről szóló exkluzív tárgyalások az orosz államfő jelenleg is zajló franciaországi látogatásával egyidőben kezdődtek meg.

A hírt emberi jogi szervezetek, valamint Oroszország több szomszédja is erősen kifogásolja, attól tartanak ugyanis, hogy a hajókat Moszkva a balti államok, esetleg Grúzia megtámadására használhatja fel. Nicolas Sarkozy valószínűleg ezért hangsúlyozta hétfőn, hogy a hadihajókat fegyverzet nélkül szállítanák le az oroszoknak.

A 21 ezer tonnás, 200 méter hosszú és 32 méter széles Mistral a Charles de Gaulle repülőgép-hordozó után a második legnagyobb francia hadihajó, fedélzetén 16 helikoptert és mintegy negyven páncélozott járművet képes szállítani. A francia hadseregnek kettő van belőle, amelyeket 2006 decemberében helyeztek szolgálatba.

Az oroszok tavaly novemberben jelentették be vásárlási szándékukat, és a francia pozitív válasz akkor meglepte a nyugati államokat, annál is inkább, mivel - amennyiben a tranzakció összejön -, ez lesz az első alkalom, hogy egy NATO-tagállam fegyverzetet ad el Oroszországnak.

A most kezdődött francia-orosz tárgyalások egyik tétje egyébként az, hogy hol készüljenek a Mistralok, melyek példánya közel 500 millió euróba, mai árfolyamon mintegy 134 milliárd forintba kerül. Az oroszok Szentpétervárott, a franciák viszont az Atlanti-óceán parti Saint-Nazaire-ban építenék meg a harci gépeket. A francia államfő azt mondta: jó kompromisszumnak tűnik, hogy két hajót Franciaországban, kettőt pedig orosz földön gyártsanak.

Dimitrij Medvegyev elnök kedden már egy új francia-orosz "stratégiai együttműködésről" beszélt Párizsban, és arra biztatta a francia vállalatvezetőket, hogy fektessenek be aktívabban Oroszországban, és ily módon vegyenek részt országa modernizálásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×