INFORÁDIÓ
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán

Nagy-Britanniában nem lehet választani a motozás és a szkenner között

Infostart

A londoni Heathrow-n és a manchesteri repülőtéren bevezették a testszkennerrel végzett biztonsági ellenőrzést. A képernyőn ruha nélkül látható az átvilágított utas, még az is kivehető, ha valamelyik testnyílásába próbál robbanóanyagot rejteni. A készülék használatát etikai okokból ellenzik az emberi jogok védelmezői, és az Európai Unió jogi biztosa sem adta még meg a hozzájárulását.

A kifogások ellenére kötelező érvénnyel vezették be London Heathrow légikikötőjében, valamint Manchesterben a testszkenner használatát. Míg a lemeztelenítő átvilágítást már alkalmazó 19 amerikai repülőtéren választani lehet a szkenneres ellenőrzés vagy az alapos testi motozás között, Heathrow-n és Manchesterben nincs ilyen lehetőség. Aki nem áll a szkenner elé, az nem szállhat fel a repülőre.

A brit közlekedési miniszter hangsúlyozza, hogy ha valaki, megértve az eljárás biztonságvédelmi okait, elfogadhatónak tartja a végigtapogatásos motozást, az bízvást beleegyezhet az elektronsugaras átvilágításba is. A háromdimenziós képet csak az elkülönített fülkében ülő ellenőr látja, női utasok esetében női alkalmazott, és a szkennelés után a kép azonnal eltűnik, nem rögzíthető.

A gyermekpornográfiára vonatkozó brit törvény azonban kizárja a 18 éven aluliak meztelen szkennelését.

Az Európai Unió jogi biztosa általában ellenzi a mindent megmutató átvilágítás alkalmazását, és emiatt két éven át porosodott négy darab, egyenként 30 millió forint értékű szkenner a Heathrow repülőtéren. A brit illetékesek most úgy határoztak, hogy nem várják meg az Unió hosszan húzódó bizottsági vitáinak a végét, mert a terrorveszély erősödött.

Kérdés, tökéletes-e a készülék? Egyes szakértők szerint nem. Folyadékokat és bizonyos vegyi anyagokat ugyanis nem jelez.

S kit érdemes átvilágítani? Az Egyesült Államok hatóságainak legújabb bejelentése szerint ott elsősorban kubaiak, irániak, szudániak, líbiaiak, nigériaiak, jemeniek és pakisztániak esetében alkalmazzák a testszkennert, valamint a kézipoggyász átvizsgálását.

Nagy-Britanniában etnikai vagy vallási megkülönböztetés a jogvédők heves ellenkezésével találkozna. Viszont az utas gyanús lehet, ha repülőjegyét készpénzért vásárolta, vagy ha mindössze egy kis táskával utazik. A biztonsági ellenőrök tanfolyamokon sajátítják el, milyen jelekre figyeljenek, hogyan szűrjék ki az izgatottan vagy zavartan viselkedő utasokat.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018