eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagy-Britanniában nem lehet választani a motozás és a szkenner között

A londoni Heathrow-n és a manchesteri repülőtéren bevezették a testszkennerrel végzett biztonsági ellenőrzést. A képernyőn ruha nélkül látható az átvilágított utas, még az is kivehető, ha valamelyik testnyílásába próbál robbanóanyagot rejteni. A készülék használatát etikai okokból ellenzik az emberi jogok védelmezői, és az Európai Unió jogi biztosa sem adta még meg a hozzájárulását.

A kifogások ellenére kötelező érvénnyel vezették be London Heathrow légikikötőjében, valamint Manchesterben a testszkenner használatát. Míg a lemeztelenítő átvilágítást már alkalmazó 19 amerikai repülőtéren választani lehet a szkenneres ellenőrzés vagy az alapos testi motozás között, Heathrow-n és Manchesterben nincs ilyen lehetőség. Aki nem áll a szkenner elé, az nem szállhat fel a repülőre.

A brit közlekedési miniszter hangsúlyozza, hogy ha valaki, megértve az eljárás biztonságvédelmi okait, elfogadhatónak tartja a végigtapogatásos motozást, az bízvást beleegyezhet az elektronsugaras átvilágításba is. A háromdimenziós képet csak az elkülönített fülkében ülő ellenőr látja, női utasok esetében női alkalmazott, és a szkennelés után a kép azonnal eltűnik, nem rögzíthető.

A gyermekpornográfiára vonatkozó brit törvény azonban kizárja a 18 éven aluliak meztelen szkennelését.

Az Európai Unió jogi biztosa általában ellenzi a mindent megmutató átvilágítás alkalmazását, és emiatt két éven át porosodott négy darab, egyenként 30 millió forint értékű szkenner a Heathrow repülőtéren. A brit illetékesek most úgy határoztak, hogy nem várják meg az Unió hosszan húzódó bizottsági vitáinak a végét, mert a terrorveszély erősödött.

Kérdés, tökéletes-e a készülék? Egyes szakértők szerint nem. Folyadékokat és bizonyos vegyi anyagokat ugyanis nem jelez.

S kit érdemes átvilágítani? Az Egyesült Államok hatóságainak legújabb bejelentése szerint ott elsősorban kubaiak, irániak, szudániak, líbiaiak, nigériaiak, jemeniek és pakisztániak esetében alkalmazzák a testszkennert, valamint a kézipoggyász átvizsgálását.

Nagy-Britanniában etnikai vagy vallási megkülönböztetés a jogvédők heves ellenkezésével találkozna. Viszont az utas gyanús lehet, ha repülőjegyét készpénzért vásárolta, vagy ha mindössze egy kis táskával utazik. A biztonsági ellenőrök tanfolyamokon sajátítják el, milyen jelekre figyeljenek, hogyan szűrjék ki az izgatottan vagy zavartan viselkedő utasokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×