eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin

Származási helyük alapján "szakosodnak" a roma bűnözők

Egyre komolyabb fejfájást okoznak a francia hatóságoknak a kelet-európai országokból, elsősorban Romániából érkező bűnözők. Tavaly a rendőrség mintegy 1800 fiatal nőt tartóztatott le - kétszer annyit, mint egy évvel korábban, akik csoportokba verődve a tömegközlekedési eszközökön az utasok és a turisták megtámadására, illetve kirablására szakosodtak.

A francia rendőrség mintegy háromezerre becsüli azoknak a romániai cigányoknak a számát, akik Párizs külvárosaiban telepedtek meg, és akik a bűnözés legkülönbözőbb formáiból tartják fenn magukat. A nyomozók annyit már tudnak a működésükről, hogy alapvetően a származási településük szerint csoportosulnak, és nem keverednek egymás között.

A Temesvárról érkező romák például az agresszív koldulásra, a Bukarest külvárosaiból származók a gépkocsik szélvédőjének lemosására szakosodtak. A dél-romániai Þãndãrei és Slobozia városokból érkezők a bankautomaták mellett posztolnak és általában a magányos, idősebb emberektől lopják el az éppen felvett pénzeket, a sorozatos betörések szervezői pedig az ugyancsak dél-romániai Tulcea városából származnak.

Az eddigi vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a bűnözőket jól szervezett, maffiaszerű csoportok foglalkoztatják, az "alkalmazottak" pedig "munkájukkal" általában a saját hazájukban a szüleik vagy családjuk által felvett hitelek kamatait törlesztik. Nem véletlen, hogy Franciaországban ezt a jelenséget "modern rabszolgaságnak" nevezik.

A rendőrség munkáját egyébként nagymértékben nehezíti, hogy az elkövetők jelentős része 11 és 15 év közötti kiskorú, akiket megbízóik mindenféle hivatalos papír nélkül küldenek a "bevetésekre", így tettenéréskor gyakorlatilag lehetetlen az azonosításuk, ráadásul mivel kiskorúak, sem kiutasítani, sem elítélni nem lehet őket. Az egyik sajtónak nyilatkozó rendőr szerint a fiatal rablókban mindez máris egyfajta büntetlenségi érzetet alakított ki.

A Romániából érkező bűnözők által okozott problémák már több mint tíz éve foglalkoztatják a francia hatóságokat, és az ügy miatt Nicolas Sarkozy 2002-ben, még belügyminiszterként Bukarestbe látogatott. Az akkor kötött megállapodás értelmében a francia hatóságokat azóta romániai rendőrök segítik a jelenség jobb megértésében és visszaszorításában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×