eur:
392.81
usd:
367.87
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Magyarországra telepíti át a gyárát a Bosch

Kilencszáz állást számol fel - és telepíti ezek nagy részét Magyarországra Walesből a Bosch autóalkatrész-gyár. A brit szakszervezetek tiltakoznak, azok a magyar dolgozók viszont örülhetnek, akik munkához juthatnak majd a jövő évben.

A globalizált gazdaságban az, ami az egyik embernek bánat, a másiknak öröm lehet. Nagy-Britanniában a reggel vezető híre volt, hogy a Bosch autóalkatrész és motorgyártó bezárja walesi üzemét, és a gyártást Magyarországra telepíti át.

900 munkahely szűnik az gyártóegység teljes stopjával, de azt még pontosan nem tudni, hány új dolgozó kap majd állást, amikor a tervek szerint 2011-ben Magyarországon folytatja a munkát az üzem. Miden bizonnyal a miskolci Bosch-egységbe települ át a gyártás - hírek szerint ugyanis egy már létező gyárba viszik át a termelést, és Miskolcon már most gyártanak indítómotorokat.

A Cardiff közelében fekvő miskini Bosch-gyár igazgatója elmondta: a magyar munkaerő 65 százalékkal olcsóbb, mint a walesi - egyszerűen nem volt más választásuk.

A szakszervezetek most arról fognak alkudozni, hogy milyen végkielégítést kapjanak a munkások.

A magyarok számára örömhírt jelentő döntést Walesben sokk fogadta. Maga a Bosch indítómotor divíziójának német elnöke - korábban a helyi gyártóegység igazgatója - nyilatkozott, és mondta el, hogy milyen nehéz volt számára a döntés.

A Bosch-csoportot különösen sújtotta a gazdasági válság: a Walesben gyártott indítómotorok eladásai 45 százalékkal estek vissza a tavalyi évhez képest. A Bloomberg megjegyezte: a motorokat luxusautókhoz és teherkocsikhoz gyártják, ezekre pedig leesett a kereslet.

A cég először szeptemberben figyelmeztette a dolgozókat, hogy bajok lehetnek, ha nem sikerül növelni a megrendeléseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×