eur:
395.75
usd:
372.68
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Aki nélkül soha nem jelent volna meg Anna Frank naplója

Száz éves korában, egy hollandiai szanatóriumban meghalt Miep Gies, aki az ország német megszállása idején Amsterdamban segített elrejtőzni a Frankfurtból menekült Anna Franknak családjának. Miután a Gestapo zsidó család nyomára bukkant, Miep Gies őrizte meg Anna Frank naplóját.

Anna Frank naplója a holokauszttal foglalkozó első személyes írás, amely nemzetközi érdeklődést váltott ki, és miután számos nyelvre lefordították, sokmilliós példányban kelt el.

A napló, amelyet a nácik elől Hollandiába menekült Frank család kislánya vezetett, sohasem jelenhetett volna meg, ha a család rejtőzésében segédkező Miep Gies nem őrizte volna meg és adta volna át Anna Frank apjának, aki hozzátartozói közül egyedül élte túl a koncentrációs tábor borzalmait.

Miep Gies ugyan Ausztriában születetett, de már kisgyerek korában nevelőszülőkhöz került Hollandiába. Fiatalon lett a Németországból menekült Ottó Frank család fűszerüzletének alkalmazottja, és miután Hitler csapatai lerohanták Hollandiát, Otto Frank arra kérte, segítsen neki és családjának elrejtőzni az üzlet raktára feletti padlásszobában, és lássa el őket étellel-itallal.

Árulás folytán 1944-ben felfedezték a család rejtekhelyét és koncentrációs táborba hurcolták a szülőket és két lányukat. Anna Frank két éven át vezetett naplóját Miep Gies mentette meg. A megrázó olvasmány a világ egyik legismertebb könyve lett.

A most száz éves korában meghalt Miep Gies többször is kijelentette: nem szeretné, ha hősnek tartanák azért, amit tett. "Nem voltam hős. Nagyon féltem, mégis tökéletesen természetesnek tűnt, hogy segítek ezeknek az embereknek. Én csak egy egyszerű háziasszony és titkárnő voltam" - mondta évekkel a háború vége után. Ottó Frank 1980-ban bekövetkezett halála után tovább kampányolt a holokauszttagadók ellen, és cáfolta az állításokat, melyek szerint a napló hamisítvány lenne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×