eur:
395.66
usd:
366.9
bux:
65613.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Diszkótűz indította a keresztes hadjáratot

A sokkoló orosz diszkó tűz lerántotta a leplet a korrupcióról - adta értésre Vlagyimir Putyin miniszterelnök, aki keresztes hadjáratot hirdetett a kenőpénzeket elfogadó hivatalnokok ellen. A permi diszkóban - ahol 141 ember halt meg - ugyanis rendben voltak a tűzvédelmi jogosítványok, mert a tulajdonosok lefizették a hatóságokat - sugallta Putyin.

A permi Sánta Ló, ahol 141 ember, jobbára fiatal lelte halálát, jó lehetőséget adott Vlagyimir Putyinnak népszerűsége javítására. Az orosz közvélemény persze nem úgy látja, hogy ez vezérelné az erőskezű államfőként megismert mostani miniszterelnököt.

Putyin keresztes hadjáratot hirdetett a kenőpénzeket elfogadó bürokraták ellen. "A bürokrácia összes bűnét felfedte ez a tragédia. Az alkalmatlanságot, a korrupciót, az üzleti világgal való összefonódást" - mondta permi látogatásán Putyin, ahol kérdőre vonta a helyi hatóságokat.

Távozása után az egész helyi kormányzat lemondott.

Oroszországban nem újdonság, hogy a gazdaság nagy részét a korrupció mozgatja. Az egyszerű polgároknak gyakran még a műszaki vizsgán is meg kell kenniük a vizsgabiztost, hogy ne kelljen túl sokat várniuk a kocsijukra. Az útmentén korrupt rendőrök vadásszák le a más régiókból érkezett autósokat és büntetik meg gyorshajtásért, amikor gyakran táblák sem jelzik a sebességkorlátozást. És korrupt hivatalnokok tűzvédelmi tanúsítványokat adnak olyan szórakozóhelyeknek, ahol emberéletek vannak veszélyben.

A Reuters megjegyzi, hogy ennek ellenére a Transparency International korrupcióellenes szervezet listáján Oroszország csak a 146. a 180 állam közül a bebörtönzött korrupt hivatalnokok számát tekintve.

"Szigorítanunk kell a bürokratákra vonatkozó büntetéseket és az ellenőrzést" - közölte Putyin. Azt is megemlítette, hogy a vállalkozásaikat hanyag módon irányító - és ezért veszélyt okozó - üzletembereket is szigorúbban büntetik majd, de a részletekre nem tért ki.

Oroszországban a cári időkben is hagyomány volt, hogy az uralkodó "a nép védelmében" példát statuált a hivatalnoki rétegen, és figyelemre méltó, hogy Putyin haragja is őrájuk zúdult, miközben a kenőpénzeket adókról nem emlékezett meg hasonlóan kemény szavakkal.

Putyin máskor is felhasznált válsághelyzeteket politikai célokra. A 2004-es beszláni iskolavérengzés után megerősítette az ellenőrzést az orosz régiók felett, és attól fogva az addig a polgárok által választott kormányzókat az elnök nevezi ki. A közvélemény azonban mellette van, különösen, ha azt hallja, hogy a diszkó-étterem tulajdonosainak dokumentumai szerint az ablakok előtt nem voltak akadályok. Ehhez képest a pánikba esett fiatalok csak egyetlen ajtón menekülhettek, mert a többi kijárat el volt zárva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×