eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Heart surrounded by man and womans hand
Nyitókép: takasuu/Getty Images

Egy űrhajszárítónak nevezett eszköz hosszabbíthatja meg egyesek életét

Egyes egészségügyi beavatkozások során hanghullámokkal kezelik a szöveteket, és ezzel hosszútávú eredmények is elérhetők.

Szívrohamot kapott betegeket vetett alá speciális kezelésnek egy osztrák tudóscsapat.

Az osztrák Innsbrucki Orvostudományi Egyetem kutatói azzal próbálkoztak, hogy hanghullámok segítségével gyógyítsák a sérült szívizmot, röviddel a koszorúér-műtét után. A kutatók ehhez egy „űrhajszárító” néven emlegetett eszközt használtak - írta a hvg.hu. A körülbelül 10 percig tartó eljárás célja, hogy serkentse az új erek növekedését a szívroham után sérült vagy heges területen. A BBC összeállítása szerint hasonló technikát alkalmaznak már a gyógyítás más területén: hanghullámokkal kezelik például a sérült inakat, szalagokat, valamint az erekciós zavarokat is.

A European Heart Journal című tudományos lapban megjelent publikáció szerint az osztrák szakemberek összesen 63 beteget vontak be a kutatásukba. A betegek felét hanghullámokkal kezelték általános érzéstelenítés mellett, míg a többiek "álkezelést" kaptak. Egy évvel a kísérlet elvégzése után a szív által pumpált, oxigénnel teli vér mennyisége az első csoport esetében 11,3 százalékkal, míg a kontrollcsoport esetében 6,3 százalékkal nőtt.

A hanghullámokkal kezelt betegek többet tudtak pihenés nélkül mozogni, és jobb életminőségről számoltak be, mint az "álkezelést" kapó társaik.

Johannes Holfeld, a kutatás vezetője szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezek a betegek képesek akár a kutyasétáltatásra, akár arra, hogy elsétáljanak bevásárolni. A szakember szerint ezek az emberek tovább élhetnek és kevesebb kórházi kezelésre szorulnak majd.

Címlapról ajánljuk
Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Csizmazia Gábor: Trump jól él azzal, hogy náluk rendezettség és erő, míg a demokratáknál káosz van

Donald Trump kevés konkrétumot mondott a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében, inkább olyan kérdéseket vetett fel, amelyek széles körben érintik a szavazókat – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Csizmazia Gábor arról is beszélt, egyre nagyobb nyomás alá kerül Joe Biden, így megnőtt az esély arra, hogy visszalépjen.

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 20. 07:45
×
×
×
×