eur:
390.56
usd:
358.29
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Hungarian forint money, Woman clutching a handful of banknotes, Large denominations, Inflation and financial situation in Hungary
Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

Undorító dolgokat mutattak ki a magyar készpénzen

Egy videós baktériumokat és gombákat is ki tudott tenyészteni rajtuk.

Egy-egy érme illetve bankjegy rengeteg ember kezén megy keresztül, így akarva-akaratlan is rengeteg szennyeződést viszünk fel rájuk. Ezúttal viszont egy videónak hála szabad szemmel is láthatjuk, hogy milyen gusztustalan dolgok képesek megtelepedni a fizetőeszközökön – írja a Pénzcentrum.

A plantprotecting videójában egy fémszázasról és egy papír ötszázasról is mintát vesznek, majd két különböző talajon, egy úgynevezett sima nutrient agaron és egy véres agaron tenyésztette a videós. A papírpénzről vett minta esetében az egyik táptalajon egy-két féle baktérium nőtt csak fel, és ez szinte teljesen belepte az egész agarlemezt. Ezzel ellentétben a véres agaron felnőtt baktériumkolóniák száma sokkal magasabb, és egy gombatelep is megjelent.

A fémpénznél az egyik táptalajon kétféle uralkodó baktériumkolónia mutatkozott, a másik táptalajon szinte nem nőtt fel semmi.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

plantprotection (@plantprotecting) által megosztott bejegyzés

A videóban látottak igen látványosak, így ha a készpénzhasználattól nem is ijesztenek el minket, azért a pénzhasználat utáni kézmosást vélhetően a jövőben már nem fogjuk elfelejteni. Egyébként nem a készpénz az egyetlen, gyakran használt eszközünk, amin hemzsegnek a baktériumok, a mobiltelefonokat sem árt időről időre alaposan letakarítani, de még az élelmiszerek esetében sem feltétlen jobb a helyzet, ugyanis a tv-paprikákról vett mintákban is különböző kórokozókat sikerült kimutatni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Hatalmas veszteséget szenvedtek az ukránok egyetlen faluban, évtizedes háborúra készülnek az oroszok – Háborús híreink csütörtökön

Az ukrajnai háborúban nem lehet biztosan tudni, hogy a felek mekkora veszteségeket szenvednek el a harctéren, a számokat csak tippelni lehet. A ritka kivételek egyike, hogy valamelyik harcoló fél adatokat oszt meg erről. Most az ukránok kivételt tettek egy településért vívott csatával kapcsolatban – írja az Ukrajinszka Pravda. Kiadta napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) az ukrajnai háborúról, amelyben ezúttal – mások mellett – Dmitrij Medvegyev kijelentéséről és az orosz sajtóról írnak. Cikkünk folyamatosan frissül a az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×