eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Holdat ért az Odysseus űrkomp - videóval

Sikeresen landolt a Holdon a NASA új holdkompja. A jármű készíti elő az amerikai űrhajósok 2026-ra tervezett holdra lépését.

Az Odysseus magánűrszonda egyhetes útja után sikeresen landolt a Hold poros felszínén. A fedélzeten a NASA technológiája van, amely az ügynökség reményei szerint előkészíti az utat olyan küldetésekhez, amelyekben már emberek vesznek részt. A tervek szerint 2026-ban már űrhajósok landolhatnak a Holdon – írja az Index a SkyNews cikkére hivatkozva.


A houstoni irányítóteremben óriási ovációval fogadták a leszállás sikerét, Bill Nelson, a NASA igazgatója „diadalnak” és „óriási előrelépésnek” nevezte az Intuitive Machines, vagyis az IM–1 küldetést az egész emberiségre nézve.

A sikeres leszállást követő televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy több mint fél évszázad óta először tért vissza az Egyesült Államok a Holdra. A rakéta február 15-én, helyi idő szerint reggel 6.05-kor indult a floridai Kennedy Űrközpontból. Az Odie-t egy SpaceX Falcon 9 rakéta lőtte ki Föld körüli pályára, ezt követően a rakéta levált Odie-ról, így a Holdra leszálló egység egyedül repült át az űrön.

A holdkomp célja, hogy az 1972–es Apollo–17 küldetés óta először újra amerikai űrhajósok lépjenek az égitestre.

A telefonfülke nagyságú és saját motorral rendelkező holdlandoló a fedélzetén található csillagtérképről tájékozódott, akkumulátorait a Nap felé fordulva tölti fel. A landolást a Hold gravitációs ereje segítette az égitest déli pólusának közelében a Shackleton-kráternél. Itt, a nemzetközi űrversenyben is fontosnak számító területen, a felszín alatti jeges területeket kutatja majd az Odie, hiszen az értékes erőforrást ivóvízzé alakíthatják át az űrhajósok, vagy akár rakéta-üzemanyaggá az űrbe mélyebbre ható küldetésekhez.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×