eur:
393.12
usd:
366.79
bux:
66614.89
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Holdat ért az Odysseus űrkomp - videóval

Sikeresen landolt a Holdon a NASA új holdkompja. A jármű készíti elő az amerikai űrhajósok 2026-ra tervezett holdra lépését.

Az Odysseus magánűrszonda egyhetes útja után sikeresen landolt a Hold poros felszínén. A fedélzeten a NASA technológiája van, amely az ügynökség reményei szerint előkészíti az utat olyan küldetésekhez, amelyekben már emberek vesznek részt. A tervek szerint 2026-ban már űrhajósok landolhatnak a Holdon – írja az Index a SkyNews cikkére hivatkozva.


A houstoni irányítóteremben óriási ovációval fogadták a leszállás sikerét, Bill Nelson, a NASA igazgatója „diadalnak” és „óriási előrelépésnek” nevezte az Intuitive Machines, vagyis az IM–1 küldetést az egész emberiségre nézve.

A sikeres leszállást követő televíziós nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy több mint fél évszázad óta először tért vissza az Egyesült Államok a Holdra. A rakéta február 15-én, helyi idő szerint reggel 6.05-kor indult a floridai Kennedy Űrközpontból. Az Odie-t egy SpaceX Falcon 9 rakéta lőtte ki Föld körüli pályára, ezt követően a rakéta levált Odie-ról, így a Holdra leszálló egység egyedül repült át az űrön.

A holdkomp célja, hogy az 1972–es Apollo–17 küldetés óta először újra amerikai űrhajósok lépjenek az égitestre.

A telefonfülke nagyságú és saját motorral rendelkező holdlandoló a fedélzetén található csillagtérképről tájékozódott, akkumulátorait a Nap felé fordulva tölti fel. A landolást a Hold gravitációs ereje segítette az égitest déli pólusának közelében a Shackleton-kráternél. Itt, a nemzetközi űrversenyben is fontosnak számító területen, a felszín alatti jeges területeket kutatja majd az Odie, hiszen az értékes erőforrást ivóvízzé alakíthatják át az űrhajósok, vagy akár rakéta-üzemanyaggá az űrbe mélyebbre ható küldetésekhez.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Erősödik a forint csütörtök reggel

Erősödik a forint csütörtök reggel

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök reggel ugyanis ismét a forinterősödésé a főszerep. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×