eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Selling PVC Christmas Trees in the Mall.
Nyitókép: Pridannikov/Getty Images

Ha karácsonykor lesz beteg, gyorsan nézze meg a fenyőjét

A karácsonyfák gombákat és polleneket hordozhatnak, ami allergiát és asztmás tüneteket okozhat az ünnepi szezonban.

A téli szezon közeledtével sokan az orrfolyást és a megfázásszerű tüneteket olyan gyakori betegségeknek tulajdonítják, mint az influenza vagy a Covid-19. Az ünnepi szezonban azonban meglepően gyakori az is, ha valaki a karácsonyfákra érzékeny – írja a Pénzcentrum. A fák olyan allergéneket rejtenek, mint a gombák és a pollenek, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak az arra fogékony egyéneknél.

Ezek az allergének a megfázáshoz hasonló tüneteket válthatnak ki, beleértve a vörös, duzzadt és viszkető bőrt. Ez különösen problematikus lehet az asztmás egyének számára, akiknél az ünnepi időszakban fellángolások jelentkezhetnek. A pollenek tavasszal megtapadhatnak a fán, majd karácsonykor bekerülhetnek az otthonokba. Hasonlóképpen, a gombák számára a karácsonyfafarm hideg és nedves környezete kedvez a gyors növekedésnek.

Egyetlen karácsonyfa több mint 50 penészgombafajnak adhat otthont, köztük Aspergillus, Penicillium és Cladosporium. Amint a fát bevitték a beltérbe, ahol meleg, nedves és párás körülmények uralkodnak, a penészgomba termelődése exponenciálisan megnövekedhet.

A Nottingham Trent Egyetem munkatársa, Samuel White szerint, aki kiterjedt kutatásokat végzett az allergiával és az immunrendszerrel kapcsolatban, a fa beltérbe való behelyezését követő első három napon belül körülbelül 800 spóra van a levegő köbméterében. Két hét elteltével azonban ez a szám akár 5000 spóra is lehet köbméterenként.

Vannak, akik hajlamosabbak az úgynevezett "karácsonyfa-szindrómára". Azok, akik már korábban is allergiásak voltak, például asztmásak vagy szénanáthásak, nagyobb valószínűséggel reagálnak egy enyhén penészes fára. Vannak azonban megelőző intézkedések: vizsgálja meg a fát gombásodás szempontjából, mielőtt behozza a lakásba, rendszeresen öntözze meg, hogy megelőzze a kiszáradást és a penészgombásodást, és gondoskodjon otthona megfelelő szellőzéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×