eur:
390.7
usd:
366.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Lajtár Lili/izeltlabuak.hu, CC BY 4.0

Ha ez az inváziós rovar áttelel Magyarországon, akkor nagyon nagy baj lesz

A Magyarország minden területén jelen lévő óriási méretű ázsiai imádkozó sáskák, a korábban megismert példányokhoz képest akár kétszer akkora méretűre is képesek megnőni. Pillanatnyilag még nem kell ellenük védekezni, de figyelni kell az áttelelésükre, ugyanis ha nagy számban képesek a telet túlélni, akkor azonnal szükség lesz a növényvédelmi intézkedésekre.

A gondra a novenyvedoszer.hu hívta fel a figyelmet. Az ázsiai imádkozó sáskát három éve azonosították a fővárosban, de előtte egy évvel már Zákányszéken megtalálták az első példányait.

Több okkal is magyarázható a megjelenése: az egyik a globalizáció, ugyanis a sűrű árumozgások miatt a különböző csomagokban, raklapokon, dobozokban telepedtek meg, valamint a növényeken, köztük pálmafákon keresztül petecsomók formájában érkeztek meg hozzánk, s a kedvező éghajlatnak köszönhetően megfelelők voltak az életkörülmények a számukra - magyarázzák az oldalon.

A felmelegedés optimális körülményeket biztosít a rovar számára – főként belvárosi környezetben érzi jól magát, ami azért lehet veszélyes, mert az áttelelés szempontjából ez a hőmérséklet kedvezőbb a számára, mint a szántóföldi.

Mivel az időjárás egyelőre azt mutatja, hogy erős fagyra és téli hidegre nem nagyon lehet számítani, a rovar áttelelhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×