eur:
389.26
usd:
361.82
bux:
68049.98
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: Nagy István Facebook-oldala
Nyitókép: Nagy István Facebook-oldala

Megmutatták, hol és hogyan találták meg a félelmetes ázsiai lódarázs magyarországi fészkét

Sikerült megtalálni az első ázsiai lódarázsfészket Kimlén – jelentette be az első ilyen rovarra rábukkanó kimlei méhész, Márta Tamás. Korábban az agrárminiszter jelezte, hogy van ilyen, de most fotók is előkerültek.

Kimlén találták meg az első ázsiai lódarazsat hazánkban. A faj még 2004 környékén jelent meg először Európában, egy kínai teherhajón áttelelve ért partot Franciaországban és a terjedését figyelve, csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg hazánkban.

Augusztus végén mi is beszámoltunk az esetről.

Márta Tamás kimlei méhész fedezte fel az első hazai példányokat, melyeket a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa augusztus 24-én azonosított és elismerte, hogy ázsiai lódarázsról (Vespa velutina) van szó - számol be a Kisalföld.

Örömmel jelentjük, hogy sikerült azonosítani az első magyarországi ázsiai lódarázs kolónia fészkelőhelyét. A felderítésben, a darazsat elsőként észlelő méhész, holland és belga szakemberek valamint az OMME munkatársai vettek részt. Az első darazsat 11:41 kor fogták be és körülbelül egy óra alatt sikeresen lokalizálták a fészek helyét - közölte Facebook-oldalán a Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a befogásról és felderítésről szóló fotókat, illetve bővebb beszámolót későbbre ígértek honlapjukon.

Az agrárminiszter, Nagy István viszont a hétvégén fotókat is posztolt az akcióról.

Az első lódarazsat megtaláló Márta Tamás azt írta: "nagyon köszönöm a belga, holland csapatnak, hogy el jöttek hozzánk, és profi módon el távolították a fészket! Külön ki emelném a helyi méhészek, kimlei lakosok, tűzoltók és nem utolsó sorban az OMME munkatársainak a munkáját!"

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×