eur:
389.7
usd:
361.88
bux:
68312.6
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pixabay

Újabb MI-t eresztettek rá az emberiségre, de ez még nem "atombomba" egy Meta-vezér szerint

A jelenlegi mesterségesintelligencia-modellek "eléggé ostobák" - mondta nemrégiben a Facebook-tulajdonos Meta globális ügyekért felelős elnöke, Nick Clegg.

A korábbi brit miniszterelnök-helyettes szerint a felhajtás jóval nagyobb volt a legújabb modellek körül, mint amire azok képesek - írja a BBC. Ezek a modellek messze elmaradnak attól, hogy autonóm létezőként viselkedjenek és önállóan gondolkodjanak.

"Sok szempontból eléggé ostobák" - mondta a BBC Today című műsorában.

Clegg aztán szólalt meg, hogy a Meta közölte: Llama 2 néven ismert nagy nyelvi modellje mindenki számára ingyenesen használható lesz, nyílt forráskódú.

A nagy nyelvi modellek - a ChatGPT-hez hasonló chatbotokat működtető platformok - alapvetően hatalmas szöveges adathalmazok pontjait kötik össze, és kitalálják a következő szót egy sorozatban - mondta. Hozzátette, hogy az egyes szakértők által hangoztatott, egzisztenciális veszélyre vonatkozó figyelmeztetések olyan rendszerekre vonatkoznak, amelyek még nem léteznek.

A Meta döntése, hogy a Llama 2-t széles körben elérhetővé teszi a kereskedelmi vállalkozások és a kutatók számára, megosztotta a technológiai közösséget. Bizonyos értelemben kénytelen volt cselekedni - az első generációs Llama már a bevezetését követő egy héten belül kiszivárgott az interneten.

A nyílt forráskód kitaposott út ebben az ágazatban,

hiszen óriási mennyiségű ingyenes felhasználói tesztelési adatot biztosít, amely a hibák, problémák és fejlesztések azonosítását szolgálja.

A kockázat azonban az, hogy nagyon erős eszközt adnak ezzel a lépéssel az emberek kezébe.

A chatrobotok korábbi verzióit már manipulálták, hogy gyűlöletbeszédet terjesszenek, hamis információkat generáljanak és káros utasításokat adjanak. Vajon a Llama 2 esetében is megtörténhet mindez - és ha igen, a Meta mit tud tenni a folyamat megakasztásának érdekében?

A cég a Microsofttal partnerségben fejlesztette saját mesterséges intelligenciáját - ez azért érdekes, mert a Microsoft a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-ba is több milliárd dollárt fektetett be.

Clegg szerint túlzó arról beszélni, hogy a rendszert az emberek kezébe adni olyan lenne, mintha az atombomba terveit nyújtanánk át a nagyközönségnek.

Szerinte a Meta nyílt forráskódú rendszere nem képes képeket generálni, nemhogy biofegyvert építeni. Azzal azonban egyetértett, hogy a mesterséges intelligenciát szabályozni kell.

"A modelleket már most is folyamatosan nyílt forráskódúvá teszik. A kérdés tehát nem az, hogy a nagy nyelvi modellek nyílt forráskódúvá válnak-e. A kérdés az, hogy hogyan lehet ezt a lehető legfelelősségteljesebben és legbiztonságosabban megtenni"- mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×