eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Allergiák kötött kialakulási sorrendje ütött szöget a kutatók fejébe

Három éves kortól kezdve jelentkezhetnek a további allergiák azoknál, akik csecsemőkorukban ekcémások voltak. A kutatási eredmények az allergiák kialakulásának megakadályozásában is segíthetnek.

A Pediatrics szaklapban megjelent kutatás igazolja, hogy az allergiáknak létezik egyfajta sorrendisége - írja az NBC News.

A kutatásban több mint 200 ezer gyermek adatait használták fel, akiket 1999-2020 között figyeltek meg. A kicsik java részénél négy hónapos korukban született meg az ekcéma, azaz az atópiás dermatitisz diagnózisa.

Ezt követően ételallergiák jelentkeztek, amik kiütésekkel, egyes esetekben pedig anafilaxiás reakcióval együtt bukkantak fel, valamint asztmát diagnosztizáltak náluk, mindkettőt 13 hónapos koruk körül.

A kutatás szerint 26 hónapos korukban alakult ki a gyerekeknél szénanátha, illetve ritka esetekben 35 hónapos korukra egy ötödik allergia, az úgynevezett eozinofil nyelőcsőgyulladás is.

Stanislaw Gabryszewski, a Philadelphiai Gyermekkórház Allergia és Immunológia Osztályának munkatársa, a tanulmány vezetője szerint az allergiák sorának megjelenése nem jelenti azt, hogy minden ekcémás gyermeknél minden leírt allergia kialakul.

"Minden gyermek más és más. Egyeseknél kialakulhat egyfajta allergia, másoknál több, megint másoknál pedig a fent leírt összes" - mondta.

Körülbelül minden ötödik gyermeknek van ekcémája, ez az egyik leggyakoribb krónikus betegség a gyerekek körében.

A kutatók szerint a gyermekek valamivel több mint 13 százalékának legalább kétféle allergiája van.

Az eredmények hasznosak mind a szülők, mind az orvosok számára, akik így jobban odafigyelhetnek az ekcémás csecsemőknél esetlegesen kialakuló allergiákra. A korai ekcéma ugyanis sokkal komolyabb kockázati tényezője a későbbi allergiáknak, mint a családi halmozódás.

Az orvosok már megfigyelték az egymás után kialakuló allergiák jelenségét korábban is, de az új kutatás a legnagyobb tanulmány, amely megerősítette az elméletet, ráadásul többféle bőrszínű gyerekeket vizsgálva.

Az ételallergia kevésbé volt gyakori ebben a kutatásban, mint azt korábban megállapították: a vizsgálatban részt vevő gyerekek körülbelül 4 százalékát érintette, ami körülbelül fele az olyan vizsgálatokban tapasztalt aránynak, ahol az emberek saját maguk jelentették be allergiájukat. A leggyakoribb ételallergiák a mogyoró, a tojás és a kagylófélék fogyasztásával kapcsolatosan léptek fel.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az eozinofil nyelőcsőgyulladás - az ételallergia egy ritka típusa, amely gyulladást okoz a nyelőcsőben - a korábban gondoltnál nagyobb arányban érinti a nem fehér gyermekeket. A betegségben szenvedő gyerekek mintegy 40 százaléka nem fehér bőrű volt. Összességében ugyanakkor ez az allergia nagyon ritka, a gyermekek mindössze 0,1 százalékánál fordult elő.

Az allergia kialakulásának jobb megértése olyan kezelésekhez vezethet, amelyek megállíthatják a progressziót

- vagy teljesen megállíthatják az allergia kialakulását.

Szakértők szerint a kutatás megállapításai azért is értékesek, mert ha sikerül az ekcéma megelőzésére módot találni, az segítheti további allergiák kialakulásának megelőzését is.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×