eur:
389.54
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Memory loss due to dementia. Senior man losing parts of head  as symbol of decreased mind function.
Nyitókép: SIphotography/Getty Images

Alzheimer-kór: áttörést hozhat egy új eljárás

CT vagy gerinccsapolás helyett alkalmaznák a frissen kifejlesztett módszert, mely korai stádiumában fedezheti fel a betegséget.

Ha a vérvizsgálat útján történő diagnózis módszerét elfogadják, gyorsabban megkezdődhet az érintettek kezelése. A betegség diagnózisa jelenleg nehézkes, kiváltképp korai szakaszban.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája a The Guardian cikke szerint.

Olcsó és elérhető diagnosztikai eszköz lehetne

A jelenlegi irányelvek három különböző marker kimutatását javasolják:

  • az amiloid és
  • a tau fehérjék kóros felhalmozódását, valamint
  • a neurodegenerációt – az idegsejtek lassú és progresszív elvesztését az agy meghatározott régióiban.

Ez az agyi képalkotás és a gerincvelői folyadék vizsgálatának kombinációjával végezhető el.

A lumbálpunkció azonban fájdalmas lehet, az eljárás után fej- vagy hátfájás jelentkezhet, az agyi CT pedig drága és hosszan kell várni a vizsgálatra.

Egy megbízható vérvizsgálat kifejlesztése fontos előrelépés lenne.

"A vérvizsgálat olcsóbb, biztonságosabb és könnyebben elvégezhető, javíthatja az Alzheimer-kór diagnózisát" - mondta Thomas Karikari, a Pittsburgh-i Egyetem szakembere, aki részt vett a kutatásban.

Egy fehérjetípus a kulcs

A jelenlegi vérvizsgálatok pontosan kimutatják az amiloid- és tau-fehérjék rendellenességeit, az idegsejtek károsodásának agyspecifikus markereit azonban már nehezebben. Karikari és kollégái egy olyan antitest-alapú vérvizsgálat kifejlesztésére összpontosítottak, amely a tau fehérje egy bizonyos formáját, az úgynevezett agyi eredetű taut mutatná ki, amely az Alzheimer-kórra jellemző.

A vérvizsgálatot az Alzheimer-kór

különböző stádiumaiban lévő 600 betegnél tesztelték,

és megállapították, hogy a fehérje szintje megfelel a gerincvelői folyadékban lévő tau szintjével, így megbízhatóan meg tudja különböztetni az Alzheimer-kórt más neurodegeneratív betegségektől. A következő lépésben nagyobb mintán is tesztelik a vizsgálatot, melyben eltérő etnikai hátterű, a memóriahanyatlás és demenciás tünetek különböző fázisaiban levő betegeken próbálják ki azt.

Karikari azt is reméli, hogy az agyból származó tau vérben lévő szintjének nyomon követése javíthatja az Alzheimer-kór kezelésére irányuló klinikai kísérletek tervezését.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×