eur:
394.56
usd:
370.56
bux:
65463.05
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Forrás: newatlas.com

Hamarosan fellövik az űrbe az első napelemfarmot – videó, fotó

A földi társainál nagyjából nyolcszor hatékonyabb lesz – ha sikeres lesz a tesztelés.

Az amerikai Caltech, azaz a Kaliforniai Technológiai Intézet hamarosan pályára állíthatja a világ első űrbe tervezett napelemfarm prototípusát – írja a New Atlas cikke alapján a hvg.hu.

A projektben részt vevő kutatók egy olyan technológiát dolgoztak ki, ami megszakítás nélkül képes napenergiával áramot termelni a világűrben. Az ultrakönnyű szerkezettel aztán ezt az energiát a Földre sugározzák le.

A fejlesztés nagy előnye amellett, hogy napi 24 órán át képes áramot termelni az eszköz az, hogy az űrbéli napsugárzás jóval erősebb, ezzel együtt pedig hatékonyabb is, mert nem kell áthaladnia a fénynek a Föld légkörén. A kutatók számítása szerint

az űrben az energiapotenciál nyolcszor jobb, mint a Földön.

A Caltech nagyjából tíz éve dolgozik a Space Solar Power Projecten, három csapattal.

  • Az első egy hihetetlenül könnyű fotovoltaikus panelen dolgozott, amelynek tömeg/teljesítmény aránya 50-100-szor jobb, mint amit a Nemzetközi Űrállomáson használnak.
  • Egy másik csapat egy alacsony fogyasztású, szintén ultrakönnyű berendezést fejleszt, ami az egyenáramot rádiófrekvenciás jellé alakítja, hogy aztán azt lesugározza a Földre.
  • A harmadik csoport azon dolgozott, hogy ezeket az egységeket egy 9 négyzetkilométeres moduláris egységgé tudják konvertálni.

A panelek mindegyike 10x10 cm-es, és egyenként csupán 2,8 grammot nyomnak. Rugalmasak és kicsire lehet őket összehajtogatni.

Ha minden a tervek szerint halad, decemberben felbocsátják a világűrbe a készüléket és megindulhat a tesztelése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×