eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jég megolvadt vizéből kialakult folyók a Grönland nyugati részén húzódó jégtakarón 2019. augusztus 1-jén, miután a több európai országot egy héttel korábban sújtó hőhullám elérte a szigetet. A víz függőleges kürtőkbe, úgynevezett gleccsermalmokba folyik, amelyekből az Atlanti-óceánba ömlik.
Nyitókép: MTI/AP/InCaspar Haarlov

A grönlandi zombijég visszafordíthatatlanul 25 centivel emeli meg a tengerszintet

Gyors tempóban melegszik a sziget klímája: évtizedenként másfél fokkal. A kutatók szerint az elindult folyamaton már semmi esélyünk sincsen változtatni. Az adatok drámaiságát közérthetővé téve szemléletes hasonlattal éltek.

Ez a tengerszintemelkedés ugyanoolyan mértékű lesz, mint amit az elmúlt évszázadban tapasztalhattunk Grönland és Antarktisz jegének olvadása, valamint a vizek melegedés miatt bekövetkező hőtágulásának okán - írja a CNN cikke.

A dán és grönlandi geológiai intézet kutatói a jégtakaró térfogatának változásait figyelték meg Grönlandon és környékén, és úgy látták, hogy az olvadékvíz lefolyása az elsődleges hajtóerő. Számításaik szerint a grönlandi jégtakaró 3,3 százaléka - 110 billió tonna jég - elkerülhetetlenül el fog olvadni, miközben a jégtakaró reagál a már bekövetkezett változásokra.

Bármit teszünk, ez bekövetkezik

Jason Bix vezető kutató elmondta: ez a jégmennyiség már mindenképpen el fog olvadni, bármilyen klímaszcenárió is következzen be.

"Ez a jégolvadék már gyakorlatilag ott van a vizeinkben"

- fogalmazott. A jégolvadék megjelenésére nem adtak pontos időkeretet, de a század végéig bármikor megtörténhet, ráadásul nagyon konzervatív becslést alkalmaztak az olvadó jég mennyiségét, ezáltal a vízszintemelkedést illetően. Amennyiben folytatódik a Föld felmelegedése - ami minden bizonnyal így lesz -, több jég olvad és a vízszint még drasztikusabban megemelkedik.

A jéghegyek meleg levegő hatására gyorsan elolvadnak, de az óceánok meleg vize is folyamatosan olvasztja azok széleit.

A jóslat egybecseng amerikai kutatók véleményével

Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOA) közelmúltban közzétett becslése a következő 30 évre jósolt 25-30 centiméteres tengerszint-emelkedést, amely a dagály miatti áradások gyakoriságét megtízszerezi, valamint lehetővé teszi, hogy ezek mélyebbre hatoljanak a szárazföldön.

A Grönlandon található teljes jégmennyiség elolvadása esetén 7,6 méteres vízszintemelkedés lesz tapasztalható a Földön,

ám nem egyenletesen. Egyes területek ugyanis teljesen eltűnhetnek, míg másokat nem érint olyan drámaian egy ilyen változás.

A változások üteme is gond lehet

Ahogy Grönland jeget veszt, a jégnek a vízre gyakorolt gravitációs vonzása is csökken, ami azt jelenti, hogy Grönland tengerszintje csökken, miközben a szint máshol emelkedik - mondta William Colgan, a dán és grönlandi földtani intézet vezető kutatója. Ennek a változásnak az üteme a probléma, mivel nagyon nehéz annak gyorsaságához alkalmazkodni.

A klímaváltozás előtt Grönlandon a 0 fok feletti hőmérséklet nem igazán fordult elő, de a felmelegedés következtében

évtizedenként másfél fokot melegszik a sziget klímája.

Nemrég több napon át tartó, szokatlanul meleg időjárás váltott ki Észak-Grönlandon gyors olvadást, a hőmérséklet 15 fok körül volt - 10 fokkal melegebb, mint az évnek ebben az időszakában szokásos.

Az amerikai Nemzeti Hó- és Jégadatközpont adatai szerint a július 15-17. között Grönlandon elolvadt jég mennyisége - napi 6 milliárd tonna víz - 7,2 millió olimpiai méretű úszómedencét tudna megtölteni.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×