eur:
394.07
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: YouTube

Rémes férgek invázióját nyögi az Egyesült Államok – videó

Az ugróférgek kinézetre olyanok, mint a nálunk is honos földigiliszták. Ezek viszont egyáltalán nem barátságos élőlények.

Ma már az Egyesült Államok tizenöt államában tekerednek, vergődnek és pusztítanak az úgynevezett ázsiai ugróférgek (vagy tudományos nevén az Amynthas agrestis) – jelentette a Smithsonian Magazine híre alapján a BGR. Az élőlény leginkább a földigilisztára hasonlít, ám, ha hozzáérnek, azonnal megvadul, a farkával csapkod – egyesek ezért őrült féregnek is nevezik – írja a Hvg.hu.

Az invazív faj Kelet-Ázsiából érkezett, elsősorban gyümölcs- és zöldszállítmányok révén, és ma már a teljes amerikai Közép-Nyugaton megvetették a „lábukat” – pontosabban a testüket, merthogy lábuk az nincs. A faj az emberre nem jelent veszélyt, a talajban és az ökoszisztémában viszont komoly gondokat okozhat. Ráadásul párosodás nélkül képes szaporodni.

Az ugróféreg elsősorban úgy okoz gondot, hogy kimeríti a talaj tápanyagkészletét, ami így megváltozik, a többi féregfaj pedig kénytelen elhagyni azt. Az élőlény miatt az egyes növények, illetve gombafajok is eltűnhetnek.

A szakértők arra figyelmeztettek, hogy az ugróférgek ellen nincs hatékony védekezési mód.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×