eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: OJO Images/Getty Images

Síelők, figyelem: drasztikusan átalakul a szezon

Egy-másfél héttel rövidült a síszezon hossza Európában az elmúlt 30 évben, aminek az oka a klímaváltozás. A Klímapolitikai Intézet szenior kutatóját kérdeztük.

A 2000-es, illetve a 2010-es évek után egyre intenzívebbé vált a hőmérséklet emelkedése, ami ráadásul Európában nagyobb értéket ért el a globális 1 Celsius-fokos átlagnál, és ez különösen a krioszférára, azaz a jég- és a hófelszínre hat ki erőteljesen – magyarázta Kovács Erik, hozzátéve, hogy például a skandináv és alpesi hegységek területein mintegy 30-50 százalékkal csökkent a lehullott hómennyiség, valamint a gleccserek tömege.

A fentiek hatására kijelenthető, hogy a síszezonok némileg rövidültek, bár vannak olyan periódusok is, lásd az idei vagy a tavalyi, amikor jóval hamarabb indult a szezon az Alpokban. Összességében azonban az látható, hogy

az elmúlt 30 évben egy-másfél héttel rövidül a síszezon hossza

– emelte ki a Klímapolitikai Intézet szenior kutatója.

Ráadásul a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a hőmérséklet emelkedése folytatódik a jövőben is, sőt, egyre intenzívebbé válik, így

közel 90 százalék a valószínűsége, hogy 2050-ig további két héttel fog rövidülni a síszezon az Alpokban,

kiváltképp Ausztria és Svájc esetében, míg az évszázad végéig egy hónappal, bizonyos klímaerőjelezések szerint akár 5-6 héttel is – emelte ki a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×