eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A koronavírus elleni oltás kötelezővé tétele és a védőoltás felvételét bizonyító igazolvány bevezetése, valamint a járványügyi korlátozások ellen tüntetnek Párizsban 2021. december 18-án.
Nyitókép: Francois Mori

Itt az igazság a francia variánsról

Új év, új variáns: alig ocsúdtunk fel az omikron sokkjából, Franciaországból újabb hírek érkeztek egy friss változatról.

A médiába csak a héten robbant be a törzs, de a valóságban már két hónapja ismert a B.1.640.2 létezése. Tizenkét betegnél mutatták ki azt Marseille-ben még november elején, amikor az omikronról valójában nem is tudtunk még. Az első ismert eset egy oltott férfié, akit Kamerunból hazatérve regisztráltak koronavírusosként - írja a Euronews.

Az egyelőre IHU variánsként emlegetett törzsben 46 mutáció jelent meg. Az omikronban összehasonlításképp 50 körüli a mutációk száma, melyeknek java a tüskefehérjén jelentkezett. Ez a tény azért fontos, mert a tüskefehérje útján kapcsolódik a vírus az emberi sejtekhez, így szignifikáns szerepe van abban, hogyan kezeli a test a vírust. Ha a tüskefehérje drasztikusan megváltozik, az immunrendszer nem biztos, hogy felismeri a koronavírust, vagy lehetséges, hogy túl későn teszi meg ezt.

Az IHU-val kapcsolatos jelenlegi tudásunk alapján nem kell tartanunk a variánstól.

Ahhoz, hogy a WHO az aggodalomra okot adó variánsok listájára vegyen fel egy törzset, a következő követelmények valamelyikének kell igaznak lennie:

  • felmerül a nagyobb fertőzőképesség gyanúja
  • felmerül a súlyosabb betegség okozásának gyanúja
  • felmerül a korábban megszerzett immunitás megkerülésének gyanúja.

Ettől függetlenül a variánst figyelni fogják a közeljövőben is, de fontos tudni, hogy a variánsok megjelenése természetes, és továbbra is számíthatunk arra, hogy újabbakkal kell megismerkednünk.

A közösségi médiában sokféle álhír jelent meg a variánssal kapcsolatosan: egy francia újságíró például egy thaiföldi cikkre hivatkozva azt állította, 900 eset fordult már elő belőle, de ez nem tényszerű, megjelenése óta

20 szekvenált mintában mutatták ki

- szemben a később felismert omikronnal, melyet több mint 120 ezerben. Tom Peacock, a londoni Imperial College virológusa szerint a variáns okozhatott volna bajt - de nem így történt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×