eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Autóméretű ezerlábúak mászkáltak hajdanán Angliában

326 millió évvel ezelőtt.

Autóméretű, 50 kilogrammos ezerlábúak élhettek egykor Észak-Anglia területén – állapították meg kutatók, miután feltártak egy 326 millió éves fosszíliát.

A valaha talált legnagyobb ezerlábú-fosszíliára Howick közelében, a Northumberland parton bukkantak, miután egy szikladarab a partszakaszra zuhant.

Ahhoz, hogy ilyen nagyra nőjön, az Arthropleura nevű lénynek egy tápanyagban gazdag növényi étrendet kellett fogyasztania, de akár ragadozó is lehetett, amely más gerinctelenekkel vagy kis méretű kétéltűekkel táplálkozhatott.

A lelet több többszörösen ízelt exoszkeleton, vagyis külső váz töredékéből áll, az élőlény összességében nagyon hasonlatos a mai ezerlábúakhoz.

Ez csak a harmadik ilyen fosszília, melyet valaha találtak, ezek közül is ez a legrégebbi és legnagyobb. A szakemberek szerint a fosszília a lény exoszkeletonjának csak egy része.

Ez a töredék mintegy 75 centiméter hosszú, ez alapján a tudósok úgy vélik,

a teljes test 2,7 méteres lehetett és 50 kilogrammot nyomott.

A karbon földtörténeti időszakból származik, mely több mint 100 millió évvel előzte meg a dinoszauruszok korát. Akkoriban Nagy-Britannia az Egyenlítő közelében feküdt, hőmérséklete jóval melegebb volt.

A tudósok eredményeikről a Journal of the Geological Society című tudományos lapban számoltak be.

Egy egykori PhD-hallgató 2018 januárjában éppen az érintett partszakaszon sétált, amikor meglátta, ahogy egy nagy homokkő szikla épp leszakad a szirtfalról. Ahogy lezuhant, kettényílt és feltárta a belsejében rejlő fosszíliát - mondta el Neil Davies, a Cambridge-i Egyetem munkatársa.

A fosszíliát Cambridge-be vitték további elemzésre. Olyan nagy volt, hogy négy emberre volt szükség a szállításhoz.

Ezek a lények mintegy 45 millió éven át élhettek az Egyenlítő térségében, mielőtt kihaltak. Ez vélhetően vagy a globális felmelegedés miatt következett be, melynek hatására számukra túl szárazzá vált a klíma, vagy a táplálkozás szempontjából konkurenciát jelentő hüllők megjelenése miatt.

A fosszíliát jövőre a Cambridge-hez tartozó Sedgwick Múzeumban állítják ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×