eur:
390.67
usd:
368.82
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Timisoara, Romania - October 17, 2020: Close-up of an IBM PB A03490-001 CPU Terminator with sand in the background.
Nyitókép: RemusRigo/Getty Images

Egy újítás drasztikusan megnöveli a mobiltelefonok üzemidejét

Az IBM és a Samsung nem az akkumulátor fejlesztése révén biztosít sokkal hosszabb üzemidőt.

A mobiltelefonok egyre többet tudnak, egyre nagyobb a teljesítményük, viszont az akkumulátorok nem tudnak ezzel lépést tartani, korábban egy hétig is bírta egy telefon egy feltöltéssel, ma ez már jó, ha egy nap.Most viszont úttörő fejlesztést mutatott be a Samsung és az IBM, amit Vertical Transport Field Effect Transistorsnak, röviden VTFET-nek neveznek – írja a hvg.hu.

Nem egy újfajta akkumulátorról van szó, hanem egy teljesen új megoldásról: a lapkára kerülő tranzisztorok nem egymás mellett terülnek el, ahogy most, hanem függőlegesen, egymáson. A kialakításnak köszönhetően a rendszer összfogyasztása mintegy 85 százalékkal csökken, ami abban is segít, hogy a felhalmozott energia jóval lassabban tűnjön el. A fejlesztés összességében hosszabb üzemidőt képes biztosítani, egy ilyen lapkával rendelkező mobilt elég lenne hetente töltőre tenni.

A VTFET az energiaspórolás mellett legalább kétszeres teljesítménynövekedést biztosít – vagyis a lapka végeredményben nemhogy lassabb nem lesz, még gyorsabb is, mint a ma létező fejlesztések.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Borongós volt a hangulat hétfőn a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon részben a nehézségeket jelző német Ifo-index miatt, amire az euró tovább süllyedt, majd délután az EKB-elnök szavaira újabb ütést kapott az euró és féléves mélypontra bukott a dollárral szemben. Idehaza a forint folytatta a vesszőfutását, amelyet a költségvetési deficit megemelése és az EU-pénzek folyósítása körüli piaci aggodalmak táplálnak, és az euró napközben háromszor is 392-ig ugrott, majd rendre visszapattant. A dollár lendülete miatt vele szemben féléves mélypontra bukott a forint 370-es árfolyamszint mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×