eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Nemzeti Hauszmann Program

Különleges dologra bukkantak a budai Vár felújítása közben

Az újjászülető József főhercegi palota munkálatai során Anjou-kori támpilléres városfalat tártak fel.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik fontos célja, hogy megtalálják, megmentsék és bemutassák azokat a különleges történelmi örökségeket, amelyek a budai Vár felújítási munkálata során a régészeti feltárásoknak köszönhetően kerülnek elő a földből – írja a hirado.hu.

Így történik ez a József főhercegi palota újjáépítése során is, ahol a Várkapitányság és a Budapesti Történeti Múzeum régészei feltárták az Anjou-kori városfal egy különösen szép állapotban megmaradt részletét. A 14. században épült fal egy része már a 2000-es évek elején előkerült, de a szakemberek most nagyobb területen tisztították meg, így jobban látható a korabeli támpilléres szerkezet.

A József főhercegi palota újjáépítése után a középkori városfal egy szakasza is látható marad a látogatók számára, a nyugati, Tabán felőli oldalon pedig az érdeklődők végigsétálhatnak majd a falon, a Fehérvári rondellától egészen a Csikós-udvarig. Emellett a palota területén található korábbi barokk pincét is rekonstruálják majd, aminek a padlójában az érdeklődők megtekinthetik azt a középkori kutat is, amelyben az ezredfordulón egy Anjou-kárpitot fedeztek fel a régészek.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×