eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Modern empty temporary intensive care emergency room is ready to receive patients with coronavirus infection.
Nyitókép: Akiromaru/Getty Images

Indikátort találhattak arra, ki halhat bele a koronavírusba

Egy a vérben található biomarker segítségével dolgoztak ki az Université de Montréal kutatói módszert arra, hogy megjósolhassák, kinél lehet halálos a koronavírus-fertőzés kimenetele.

A vérben megtalálható virális RNS megbízható indikátora annak, ki halhat bele a fertőzésbe, állapította meg a Daniel Kauffmann vezette kanadai csapat, számol be róla az Eurekalert.

"Tanulmányunkban meg tudtuk határozni, hogy a tünetek megjelenését követő hatvan napban mely biomarkerek jelzik előre a halálozást. Adatainknak köszönhetően sikeresen kidolgoztunk és validáltunk egy statisztikai modellt, amely egyetlen vérbeli biomarkeren, a vírus-RNS-en alapul" - mondta Kaufmann, a tanulmány társszerzője Nicolas Chomont és Andrés Finzi mellett.

Akármilyen alaposan is kutatják az új koronavírust,

eddig nem sikerült meghatározni, kik azok a betegek, akik leginkább ki vannak téve a betegségben való halálozás kockázatának,

azaz az orvosok nem tudják, kiknek kellene másféle terápiás lehetőségeket felajánlani. Más kutatások már felvetették egyes biomarkerek vizsgálatát, de ezek lebonyolítása klinikai körülmények között nem működőképes.

Kauffmann és kollégái 279 koronavírussal kórházban kezelt betegtől vettek vérmintát. A kutatásba bevontak állapota a közepesen súlyostól a súlyosig terjedt. A kutatók a gyulladásos folyamatokhoz köthető fehérjék mennyiségét mérték meg, és azok közt kiemelkedő értékeket produkálókat kerestek. Chomont csapata a virális RNS mennyiségét, Finzi pedig a vírus ellen irányuló antitestek szintjét mérte. A mintákat 11 nappal a tünetek megjelenése után vették, a betegeket ezt követően még legalább 60 napig figyelemmel kísérték. Azt figyelték, hogy az immunológiai mutatók valóban összefüggésbe hozhatók-e a halálozással.

"A vizsgált biomarkerek alapján kimutattuk, hogy

a virális RNS mennyisége a vérben összefüggött a halálozással,

a legjobb előrejelző választ adta, miután a modellünket kiigazítottuk a beteg életkorával és nemével" - mondta Elsa Brunet-Ratnasingham, Kaufmann laboratóriumának doktorandusza, a tanulmány társszerzője. Elmondása szerint további markerek bevonása nem javította az előrejelzés minőségét.

Ezt követően Kaufmann és Brunet-Ratnasingham a modellt két különböző kórház az első, illetve a második-harmadik hullámban felvett betegeinek két, egymástól független kohorszán tesztelte. A prediktív modell a kórházaktól vagy a járvány időszakától függetlenül működött, most a gyakorlatban tervezik alkalmazni azt.

"A modellt a betegek megfigyelésére használva a következő kérdés az érdekes: ha új, hatékonynak bizonyult kezeléseket alkalmazunk, a vírusterhelés még mindig a halálozás előrejelző markere marad-e" - fogalmaz Kauffmann.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×