eur:
393.79
usd:
368.71
bux:
65937.57
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Unsplash.com

Mobiltelefonoknál is gond a chiphiány, de az Apple ezt is kihasználja

Jelentősen visszaesett a mobileladás a világban, de a csak drágább készülékeket kínáló Apple 19 százalékkal növelni tudta az eladásait.

A Gartner adatai szerint a félvezetők akadozó ellátása miatt az okostelefonos piac 6,8 százalékkal mérséklődött, így a tavalyi harmadik negyedévben regisztrált 366,3 millió darab helyett egy évvel később már csak 342,3 millió darab készülék kelt el – írja a hwsw.hu.

A gyártók az olcsóbb, szerényebb profittal kecsegtető modellek kárára próbálták szinten tartani a drágább, felsőkategóriás termékek gyártását. A stratégia legnagyobb vesztese a Samsung volt, melynek eladásai egy év alatt közel 15 százalékkal estek vissza. A márka így 20,2 százalékos részesedéssel vezeti a gyártók rangsorát.

A kizárólag közép- és felsőkategóriás telefonokat kínáló Apple kifejezetten jól kezelte a kialakult helyzetet, bő 19 százalékkal növelte a leszállított darabszámot, így részesedése 14,2 százalékra nőtt, amivel az Apple feljött a második helyre, a Xiaomi elé.

Utóbbi gyártó stagnált, szinte pont annyi készüléket szállított le az idei harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban, a zsugorodó piacon azonban még így is nőtt a Xiaomi részesedése 13 százalékra.

A negyedik helyen álló Vivo 21 százalékkal több készüléket adott el 2020-hoz képest, amivel 10,5 százalékkal nőtt piaci részesedése. Az ötödik helyen szintén egy kínai szereplő, az Oppo található, mely közel 13 százalékkal tudta növelni eladásait, részesedését pedig ennek köszönhetően 9,8 százalékra.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×