eur:
392.51
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Amerikai felfedezése: Kolumbuszt megelőzték a vikingek

Már ezer éve falut alapítottak Kanadában a legfrissebb adatok szerint.

Nem Kolumbusz Kristóf és társai, hanem grönlandi vikingek voltak az első európaiak, akik az amerikai kontinensre léptek, igazolja egy szerdán bemutatott kutatás. Kereken ezer éve éltek a kanadai Új-Fundland szigetén falujukban az északiak, így amit eddig történelemből tanultunk, módosul.

A tudósok évek óta tudják, hogy a vikingek - akiknek ezt a nevet az angolok adták portyázásaik idején - az első ezredforduló környékén építettek egy falut az újfundlandi L'Anse aux Meadows-nál. A Nature folyóiratban megjelent tanulmány elsőként határozza meg az északiak érkezésének időpontját, írja az NBC News.

Az első tudományos bizonyíték

A viking telepesek legfeljebb százan lehettek, nők és férfiak egyaránt voltak köztük. A pontos időmeghatározásra az ad módot, hogy a vikingek fákat vágtak ki házépítés és hajójavítás céljából. A friss adatok szerint

legalább három fát vágtak ki 1021-ben,

470 évvel azelőtt, hogy Kolumbusz Kristóf kikötött volna a kontinensen.

"Most először tudtuk a dátumot tudományosan meghatározni, korábban csak mondákra alapozhattuk azt, olyan szóbeli történetekre, amelyeket legalább 200 évvel az események után írtak le" - mondta Margot Kuitems régész, a hollandiai Groningeni Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Fémszerszámmal dolgoztak

Az első grönlandi telepesek Izlandról és Skandináviából érkeztek, megérkezésük Új-Fundlandra azt jelenti, hogy az emberiség ekkor kerülte meg először Földet. Tartózkodásuk nem tartott sokáig. A kutatások szerint az északiak 3-13 évig éltek L'Anse aux Meadows-ban, majd elhagyták a falut, és visszatértek Grönlandra.

Az északiak ottlétének pontos időpontjához a tudományos kulcs a szén egy természetesen radioaktív formájának kiugró értéke, amelyet a helyszínen talált ősi fadarabokban mutattak ki.

L'Anse aux Meadows-t az északiak előtt és után is őslakosok lakták, ezért a kutatók meggyőződtek arról, hogy minden darabon megkülönböztető jelek mutatják-e, hogy fémszerszámmal vágták ki azt. Az őslakosok nem rendelkeztek ilyen eszközökkel.

Az évgyűrűket számolták

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy 993-ban volt egy olyan kozmikus sugárzás, amely néhány hónapig a szokásosnál nagyobb mennyiségű természetesen radioaktív szén jelenlétét okozta a légkörben található szén-dioxidban. Ezt a gázt a fák megkötik, így meg lehet állapítani, ha egy évgyűrű a fa törzsében ebből az évből származik. Ezután már csak a többi évgyűrűt kellett megszámolni a fa kivágása idejének meghatározásához.

Azt nem tudni, hogy az 1021-ben kivágott fákat a vikingek tartózkodásának kezdete vagy vége felé használták-e fel.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×