eur:
394.11
usd:
370.15
bux:
65589.86
2024. április 19. péntek Emma
Lélegeztetett, dializált beteget ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Jöhet egy új tablettás koronavírus elleni gyógyszer

A kísérleti gyógyszer a kórházi kezelés szükségességét és a halálozásokat is felére csökkenti.

A Merck gyógyszergyár képviselői szerint hamarosan mind az Egyesült Államokban, mind világszerte engedélyt kérnek a gyógyszer használtba vételére. Az amerikai engedély hetek alatt meglehet és nagyon gyorsan el is tudják juttatni a szert azokhoz, akiknek szüksége van rá, írja a MedicalXpress.

A favipiravir kivételével jelenleg csak intravénás infúzió vagy injekció formájában elérhető koronavírus elleni gyógyszerek használatosak. Az otthon, szájon át szedhető gyógyszerek nemcsak csökkentik a nyomást az egészségügyi ellátórendszeren, hanem olyan helyekre is eljuttatják a koronavírus okozta betegséget gyógyító szereket, ahol a nagy távolságok vagy az ország anyagi helyzete miatt drága infúziós kezeléseket alkalmazni nem igazán lehetséges.

"Ez lehetővé tenné, hogy sokkal több embert sokkal gyorsabban, és bízunk benne, hogy sokkal olcsóbban kezeljünk" - mondta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

Öt napon belül kell elkezdeni szedni

A Merck és partnere, a Ridgeback Biotherapeutics szerint a korai eredmények azt mutatták, hogy azoknál a betegeknél, akik a koronavírus tüneteinek megjelenését követő öt napon belül kapták a gyógyszert, a molnupiravirt, körülbelül feleannyi volt a kórházba kerülés és a halálozás aránya, mint azoknál, akik placebót kaptak.

A vizsgálatban 775, enyhe vagy közepes Covid-19-ben szenvedő felnőttet követtek nyomon, akiket a súlyos betegség szempontjából magas kockázatúnak tekintettek olyan egészségügyi problémák miatt, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szívbetegség. Az eredményeket külső szakértők még nem vizsgálták meg.

A molnupiravirt szedők körében 7,3 százalékos volt 30 nap elteltével a kórházba kerülés vagy halálozás, szemben a 14,1 százalékkal azok körében, akik nem kapták a szert. Harminc napon túli haláleset nem következett be a molnupiravirt szedők csoportjában, míg a placebót kapottaknál még nyolcan hunytak el.

Az eredmények olyannyira erősek, hogy egy független, a kísérletet ellenőrző csoport azt javasolta, fejezzék be a klinikai kutatást a tervezettnél hamarabb.

Az oltás így is fontos marad

Egy újabb ígéretes kezelési mód megjelenésével egy időben a szakértők a megelőzés és a vakcinák fontosságára hívják fel a figyelmet: az oltás csökkenti a megfertőződés lehetőségét és a betegség lefolyását is jóval enyhébbé teszi.

Jeff Zients, a Fehér Ház koronavírus-koordinátora szerint a kormányzat fő stratégiája a világjárvány megfékezésére továbbra is a vakcinázás marad. "Meg akarjuk előzni a fertőzéseket, nem csak várni akarunk arra, hogy kezeljük őket, amikor bekövetkeznek" - mondta. Anthony Fauci, a kormányzat fertőző betegségekkel foglalkozó legjelentősebb szaktekintélye ezzel együtt is nagyon jó hírnek nevezte a Merck eredményeit.

Bár a Merck csak oltatlanokon vizsgálta gyógyszerét,

az FDA szabályozói fontolóra vehetik a szélesebb körű használat engedélyezését olyan oltott betegeknél, akiknél áttöréses koronavírus-fertőzés következhet be.

Andrew Pakosz, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa a jövőt az oltások és az antivirális gyógyszerek kettősében látja.

"A gyógyszereket nem szabad a védőoltás helyettesítőinek vélni - a két lehetőséget olyan stratégiának kell tekinteni, amelyek együttesen alkalmazva jelentősen csökkenthetik a súlyos megbetegedések számát" - mondta a virológus.

Napi nyolc tabletta kell belőle

A kísérletben részt vevő betegek naponta kétszer négy molnupiravir tablettát szednek öt napon keresztül. A Merck-kísérletben mindkét csoportban jelentettek mellékhatásokat, de azoknál, akik placebót kaptak, ezek valamivel gyakoribbak voltak. A vállalat nem részletezte ezeket a problémákat.

Korábbi vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszer nem használt azoknak a betegeknek, akik már súlyos betegséggel kerültek kórházba. Ez nem meglepő, tekintve, hogy a vírusellenes gyógyszerek akkor a leghatékonyabbak, ha a vírus felszaporodása előtt alkalmazzák őket a szervezetben.

Más vírusellenes szerekhez hasonlóan a Merck tablettája is megzavarja a vírus azon képességét, hogy lemásolja genetikai kódját és szaporodjon.

A gyógyszergyár szerint az év végéig 10 millió beteg számára tudnak tablettát gyártani.

Több más vállalat, köztük a Pfizer és a Roche is vizsgál hasonló gyógyszereket, az elkövetkező hetekben és hónapokban számolhatnak be eredményekről.

A Merck több mint 1500 beteget tervezett bevonni a késői fázisú vizsgálatba, mielőtt a független bizottság idő előtt leállította volna azokat. A pénteken bejelentett eredményekhez tartozó vizsgálatokban latin-amerikai, európai és afrikai betegek vettek részt. A vezetők becslése szerint a vizsgált betegek 10 százaléka az Egyesült Államokból származott.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×