eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Antigén tesztes koronavírus-szűrésre felállított mobil mintavételező állomás a fővárosi Baross téren 2020. december 19-én. Négy helyszínen öt napon át ingyenes önkéntes szűrést biztosít a Fővárosi Önkormányzat az előre regisztrált budapesti polgároknak, összesen 7500 tesztet.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Tömeges mintákkal érkezhet a koronavírus-tesztelemzés új generációja

A bonni egyetemi kórház vadonatúj koronavírustesztje nagy számú mintát képes az antigénteszteknél százszor érzékenyebben elemezni.

Az innovatív teszt óvodai, iskolai vagy munkahelyi használatra lehet alkalmas: az oltás mellett a tesztelés segíthet kordában tartani a koronavírus terjedését, így egy ilyen megoldás nagy segítséget jelenthet a járvány ellni küzdelemben, írja a Phys.org.

"A LAMP-Seq nevet viselő koronavírustesztünk körülbelül százszor kisebb mennyiségű vírust képes kimutatni, mint a jelenlegi gyors antigéntesztek, és majdnem olyan érzékeny, mint a PCR-teszt" - mondta Jonathan Schmid-Burgk professzor, az UKB Klinikai Kémiai és Klinikai Farmakológiai Intézetének munkatársa.

"Ehhez jön még a teszt nagy kapacitása: a szekvenáló gépek használatával több ezer minta elemezhető egyszerre"

- közölte Schmid-Burgk.

A LAMP-Seq módszer nemcsak az eredetileg elterjedt SARS-CoV-2 vírust, hanem az új, aggodalomra okot adó alfa-delta variánsokat is kimutatja.

A LAMP-Seq teszthez a bonni tudósok a már bevált LAMP-módszert, a vírusgenom állandó hőmérsékleten történő szaporítását adaptálták, majd kompatibilissé tették az orvosbiológiai kutatásban használt szekvenáló gépekkel. Ennek eredményeképpen egyszerre sok minta elemezhető. Az egyszerre feldolgozott több száz minta mindegyike egyedi vonalkódot kap azelőtt, hogy megkezdődne velük a munka. Ez segíti a későbbi azonosíthatóságot.

"A nagy kapacitású és érzékenységű LAMP-Seq teszt jelentősen hozzájárulhat a fel nem fedezett fertőzések kiszűréséhez. Az iskolákban vagy vállalatoknál, ahol sok ember találkozik, a koronavírus-teszt ideális a fertőzések előfordulásának szisztematikus és megelőző ellenőrzésére" - ismertette Kerstin Ludwig, a teszteljárás társfejlesztője a LAMP-Seq teszt lehetséges alkalmazási forgatókönyveit. Az ilyen típusú szűrésekre azért van szükség, hogy ki lehessen szűrni a fertőzötteket azelőtt, hogy ők másokat fertőznének meg.

A kisebb szekvenálógépek is

10 ezer minta egyidejű elemzését képesek elvégezni

10-12 óra leforgása alatt. A tesztet nagyjából 20 ezer mintával tesztelték: bár jelenleg a koronavírus kimutatása lehet annak fő profija, később például influenzavírus szűrésére is alkalmazható lehet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×