eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy kislány játszik a szökőkútnál a kánikulában a Szabadság téren 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt.
Nyitókép: Egy kislány játszik a szökőkútnál a kánikulában a Szabadság téren 2021. június 22-én. MTI/Bruzák Noémi

Csakis az ember tehet azért, hogy a városban ne legyen olyan meleg nyáron

A szűk utcák, a burkolat, a színek, a zöldterület nagysága és a légkondicionálók is ellehetetlenítik a nyári utcai tartózkodást.

A sűrűn beépített városok fokozzák a klímaváltozás örvén megjelenő hőmérséklet-emelkedést; mint a Másfél fok portálon megjelent írásban olvasható, még a városokon belül sem mindegy a helyzet, belvárosban sokkal nagyobb a gond, bár az ország lakosságának 72 százaléka a városokban él (világszerte 56 százalék, az EU-ban 75), így érintett.

A cikk kitér arra, hogy miért viselkednek a városok "hőszigetként", miért marad magasabb hőmérséklet éjszaka és lesz aztán nappal is melegebb: azok a burkolóanyagok, melyeket a településeken az utak, házak építéséhez használunk, jóval több sugárzást nyelnek el, mint a növényzet, ami egyébként a felszínt borítaná, a párolgás hűtő hatása sem tud megfelelő módon érvényesülni, kivéve azokban az általában viszonylag rövid ideig tartó időszakokban, amíg a burkolat fölött megjelenő esővíz a csatornarendszeren keresztül el nem vezetődik a felszínről, illetve a fennmaradó rész el nem párolog.

A városban tovább növeli a hőérzetet, hogy nincsenek lombok, a szűk utcákban pedig szél sem - arról nem is beszélve, hogy a légkondicionáló berendezések hőleadása szintén az utcán jelenik meg.

Télen pedig: az épületekből távozó energia miatt magasabb a hőmérséklet a városokban, emiatt persze egy kicsit kevesebbet kell fűteni télen a városokban, mint falun.

A portál szerint volna mit tenni:

  • másfajta burkolóanyagok kellenek, csökkenteni kell a mennyiségüket és változtatni a színükön
  • nagyobb területű zöld kell, a tetőkön például olyan növényekkel próbálkozni, amelyek könnyen túlélnek.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×