INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

báv

aukció

árverés

koronázási palást

magyar nemzeti múzeum

Egész különleges a koronázási palást fellelt darabja, most meg is lehet nézni

Egész különleges a koronázási palást fellelt darabja, most meg is lehet nézni

Infostart

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) vásárolta meg a koronázási palást egy töredékét a BÁV kedden kezdődött, háromnapos Centenáriumi aukcióján. A történelmi ereklyét szombaton, a Múzeumok éjszakáján láthatja először a közönség.

Az árverés első napján óriási érdeklődés övezte a történelmi ereklye sorsát, a győztes mégis egy online licitáló volt, aki - jutalékkal együtt - 21,25 millió forintot ajánlott a Szent Istvánhoz köthető palást egy darabjáért - közölte a BÁV. Hozzátették: ezt a tételt azonban az aukció előtt levédték, ezért a magyar államnak elővásárlási joga volt rá. A koronázási palástot a Nemzeti Múzeum őrzi, amely rövidesen be is jelentette, hogy élni kíván az elővásárlási jogával.

A közelmúltban a BÁV szakértői által felfedezett ereklyét az Iparművészeti Múzeum munkatársai határozták meg.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta,

a palást most előkerült töredéke jó állapotban őrződött meg; értékéhez hozzájárul, hogy az eredeti színek és textúra jobban látszanak rajta, mint magán a paláston.

A most megszerzett töredéket az MNM először a Múzeumok éjszakáján, szombaton mutatja be látogatóinak.

Forrás: mnm.hu
Forrás: mnm.hu

A palástról

Az eredetileg Szent István király és Gizella királyné által 1035-ben adományozott miseruhából készült palástot III. András viselte először, majd a 20. századig a magyar királyok koronázó palástjaként használták, utoljára IV. Károly öltötte magára 1916-ban.

Az 1849-es szabadságharc után a palástot a koronázási jelvényekkel együtt egy ládába rejtve elásták, ahonnan csak 1853-ban került elő. Mivel a rozsdás vasláda maradandó nyomokat hagyott a textílián, Ferenc József 1867-es koronázása előtt jelentős átalakításokat és ezzel együtt komoly restaurálást kellett elvégezni rajta.

A munkával a kor leghíresebb aranyhímzőjét bízták meg, akinek egyik segéde, Szentey Sándor a munka végeztével megőrzött egy, a palástból kikerült kisméretű, 4 centiméteres, arany- és selyemfonállal hímzett és három igazgyönggyel díszített darabot. Halála után a töredéket a restaurálás jegyzeteivel együtt egy pénztárcába zárva őrizték meg leszármazottai.

Nyitókép: mnm.hu
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018