eur:
394.93
usd:
365.22
bux:
65490.29
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
UNSPECIFIED - MARCH 03: Tasmanian devil (Sarcophilus harrisii), Dasyuridae. (Photo by DeAgostini/Getty Images)
Nyitókép: DeAgostini/Getty Images

Legyalulták a sziget pingvinkolóniáját az odamenekített tasmán ördögök

Az őket tizedelő daganatos megbetegedés elől telepítették oda az erszényes állatokat. Ők remekül is vannak...

A BBC News beszámolója szerint a veszélyeztetett erszényes faj példányait 2012-ben telepítették le a Tasmániától keletre fekvő Maria-szigeten, hogy megvédjék őket a halálos daganatos betegségtől, amely miatt már szinte kipusztultak.

A tasmán ördögök azóta jól boldogultak a szigeten, de túlélésüknek komoly ára volt: a természetvédők szerint a faj betelepítése a szigetre katasztrofális hatással volt több ott élő madárfajra.

A BirdLife Tasmania nevű helyi természetvédő csoport egy kormányzati felmérést idézve számolt be róla, hogy

a kis pingvin, amelyből 2021-ben még 3000 költőpár élt a szigeten, teljesen eltűnt onnan.

Eric Woehler, a természetvédő csoport kutatója emlékeztetett, hogy már egy 2011-ben készült jelentés is figyelmeztetett rá, hogy a tasmán ördögök betelepítése "negatív hatással lehet a Maria-szigeten élő kispingvin- és viharmadár-kolóniákra".

Tavaly egy tanulmány, amely a Biological Conservation folyóiratban jelent meg, arról számolt be, hogy a tasmán ördögök "kiirtották" a viharmadár-kolóniát.

A tasmán ördögök a legnagyobb erszényes ragadozó emlősök. A természetben több mint öt évig is élnek, ha nem kapják el a fajt megtizedelő daganatos betegséget.

A hímek akár 12 kilót is nyomnak, a kifejlett nőstények pedig nyolc kiló súlyúak.

A veszélyeztetett faj példányait az ausztrál és a tasmániai kormány közös Mentsük meg a tasmán ördögöket programja (STDP) keretében telepítették le a szigeten. Az erszényes faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokról vezetett vöröslistáján.

Woehler szerint a tasmán ördögök már szépen szaporodnak Tasmániában és az ausztrál szárazföldön is, ezért kitelepítésük a Maria-szigetről nem járna semmilyen komoly következménnyel rájuk nézve.

A tasmániai kormány szóvivője azonban közölte, hogy a program "a tudomány új ismereteinek és a felmerülő prioritásoknak megfelelően halad tovább", és a Maria-sziget továbbra is fontos része marad a szélesebb körű programnak, amely segít helyreállítani és fenntartani a tartós és ellenálló tasmánördög-populációt Tasmániában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×