eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Önmagában a meleg évszak nem képes megfékezni a koronavírus terjedését

Kutatók szerint a hőmérséklet mellett a népsűrűség hat leginkább a koronavírus terjedésére, ha távolságtartással és korlátozással kapcsolatos intézkedések nincsenek életben.

Sokkal nagyobb szerepe van a koronavírus terjedésének megfékezésében annak, milyen korlátozó intézkedéseket vezetnek be az államok, mint annak, hogy mennyire meleg épp az időjárás – derül ki az Imperial College London kutatóinak a MedicalXpressen ismertetett tanulmányából. Tom Smith vezető kutató szerint ez azt jelenti, hogy amíg oltatlan emberek is vannak egy országban, addig nem lehet teljesen elfeledkezni a járványügyi intézkedésekről.

"Munkánk arra is utal, hogy az alacsonyabb őszi és téli hőmérsékleten beavatkozások vagy viselkedésbeli változások hiányában is könnyebben terjed a vírus " – mondta Smith.

Bizonytalansági faktor

A szezonalitás nagy bizonytalanságot visz abba, hogy milyen jövőt jeleznek előre a vírus terjedésével kapcsolatosan a tudósok: az influenzára és más koronavírusokra ismerten nagy hatása van az évszakok váltakozásának, például a nagy meleg és az alacsony páratartalom kedvezőtlenül hat az influenza terjedésére. A magas hőmérséklet a levegőben és felületeken is végez a koronavírusokkal. A hőmérséklet, a pártartalom és az UV-sugárzás hatását azonban nehéz a koronavírus esetében meghatározni, lévén

eddig a nagy népsűrűség és az emberek viselkedése befolyásolta legjobban a pandémia alakulását.

Az egyes országok esetszámolási szokásai és a bevezetett intézkedések még nehezebbé tették ezeknek a faktoroknak a megbecsülését, főként úgy, hogy egyes kifejezetten meleg éghajlatú országokban, mint amilyen Brazília vagy India, a hőmérséklet ellenére is igencsak terjedt a vírus.

Nem a meleg a megoldás

Az ICL kutatói az amerikai terjedést vizsgálták: az ország nagy kiterjedésének köszönhetően sokféle éghajlati jellemző megfigyelhető, a bevezetett intézkedések pedig nagyjából azonosak voltak minden államban. Az eredmények szerint az alacsonyabb hőmérséklet és a nagy népsűrűség nagy eséllyel kapcsolható a koronavírus könnyebb terjedéséhez.

Will Pearse vezető kutató szerint

az egyének viselkedése és a bevezetett intézkedéscsomag nyom a legtöbbet a latban.

"A lezárások ideje alatt nem volt érdemi jele annak, hogy a hőmérséklet befolyásolta volna az átvitelt. Ez azt jelenti, hogy a melegebb régiók nem számíthatnak hamarabb a mobilitási korlátozások enyhítésére, mint a hidegebb régiók" – fogalmazott.

A kutatók most az új variánsokra is igyekeznek kiterjeszteni vizsgálódásaikat, remélve, hogy eredményeik sikerrel tudják a vírus későbbi terjedését lassítani.

Kellenek a korlátozások

"Bizonyítékot találtunk arra, hogy a világjárvány korai szakaszában a hidegebb hőmérsékletű helyeken magasabb volt a SARS-CoV-2 terjedési intenzitása. Az éghajlati szezonalitás hatása a vírus terjedésére azonban gyengébb, mint a népsűrűség, illetve a politikai beavatkozások hatása. Ez azt jelenti, hogy az északi féltekén a nyár felé közeledve

a közegészségügyi döntések kritikus jelentőségűek

a járványok megfékezése szempontjából, az ajánlások betartása továbbra is kulcsszerepet játszik a SARS-CoV-2 terjedése ellen" – mondta a tanulmány társszerzője, Ilaria Dorigatti.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×