INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

koronavírus

logisztika

vakcina

hűtés

Óriási feladat a vakcinák eljuttatása az oltópontokra

Óriási feladat a vakcinák eljuttatása az oltópontokra

Infostart

A mínusz 70 fokot igénylő oltóanyag szállítására csak a világ huszonöt országa van felkészülve.

Világszerte mintegy nyolcmilliárd adag koronavírus elleni vakcinát kell eljuttatni az oltóközpontokba, felerészben légi úton – mondta Balkányi Ákos, az Envirotainer globális menedzsere a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság Gyógyszeripari Tagozatának konferenciáján.

A vakcinák érzékenyek a hőmérsékletre, a 70 százalékukat 2–8 Celsius-fok között, a többit mínusz 70 fokon kell szállítani. Ehhez a cargocégeknek rendelkezniük kell szükséges mennyiségű speciális konténerrel – írja a vg.hu.

Az Envirotainer által kifejlesztett, úgynevezett aktív konténerekben folyamatosan biztosítható az oltóanyagnak megfelelő hőmérséklet, és 35 százalékos extra rakodókapacitással is rendelkeznek. Kétmillió vakcina szállításához általában nyolc repülőgépre lenne szükség, a cég speciális konténereinek használatával azonban elég négy, a szállítás az utóbbival költséghatékonyabb. Az Envirotainer tavaly 130 országba 630 millió adag gyógyszert szállított, és mintegy 600 gyógyszercéggel áll kapcsolatban.

Pandémia idején a gyógyszeripar azzal küzd leginkább, hogy nehezen talál fuvareszközt, ha pedig talál, akkor nagyon drága a szállítás.

A DHL-nek is kihívás a vakcina továbbítása. A mínusz 70 fokot igénylő oltóanyag szállítására – ez a Pfizer–BioNTech-termék – a világ huszonöt országa van felkészülve Fekete Marietta, a DHL vezető munkatársa szerint, míg magasabb hőmérsékleten hatvan országban tudnak vakcinát továbbítani.

Szállítmányozói szempontból a legfontosabb a hűtési lánc fenntartása, ami a logisztikai iparágat is hatalmas próbatétel elé állítja – hangsúlyozta.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018