INFORÁDIÓ
2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

koronavírus

covid-19

tüdőrák

nagy-britannia

Tüdőszűrő vizsgálat a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház Nonprofit Kft. Szűrőcentrumában. Budapesten, Pest, Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több településén, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye teljes területén van érvényben kötelező tüdőszűrést elrendelő határozat. Borsodban a szűrés elmulasztása esetén félmillió forintig terjedő eljárási bírság kiszabását is kilátásba helyezte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Egy 1998-as rendelet írja elő, hogy a gümőkóros (tuberkulózisos) betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve a lakosság meghatározott részének vagy egyes korosztályoknak a szűrővizsgálatát rendelheti el, ha az előző évben az új tuberkulózisos esetek gyakorisága a területen meghaladta a 25 százezreléket.

Rengeteg tüdőrákost diagnosztizálhattak félre a koronavírus miatt

Infostart

A tüdőrák túlélési rátájának javulásában az elmúlt húsz évben elért eredmények veszhetnek el a koronavírus miatt Nagy-Britanniában: a járvány kezdete óta a kezelésekre várók harmada meghalt és az új diagnózisok száma is drámaian visszaesett.

A koronavírus jellemző tünete a köhögés – akárcsak a tüdőráké. Egy felmérés szerint az utóbbi betegségben szenvedők életére, betegségére és kezelésére hatalmas hatása volt a pandémia első hullámának: jól mutatja ezt az, hogy a tavaszi karanténidőszakban az Egyesült Királyságban 75 százalékkal csökkent azok száma, akiket tüdőrák gyanújával további vizsgálatokra küldtek háziorvosaik.

Egy jelentés szerint a koronavírusos esetek gyakori előfordulása miatt a háziorvosok sok esetben diagnosztizálhattak félre betegeket, akiknek köhögése rák eredetű volt, ám ők a covidra gyanakodva annyit mondtak nekik: maradjanak otthon.

David Baldwin professzor, a Nottinghami Egyetem légzőszervi specialistája így fogalmazott a Sky Newsnak adott nyilatkozatában:

"A tüdőrákkal kezelteknek már legalább egyharmada meghalt a pandémia kezdete óta"

A szakember szerint egyes esetekben nem ismerték fel, hogy tüdőrákkal állnak szemben, másoknál pedig egyenesen koronavírusos halálként könyvelték el azt, amit tumor okozott. Sir Mike Richards, a szigetország onkológiai intézetének korábbi vezetője szerint a betegek egy része addig maradt otthon köhögéssel, amíg állapota jelentősen súlyosbodott. Ennek eredményeképp nagy mértékben megnőtt a tüdőrák késői szakaszában orvosi segítségért fordulók száma.

Nagy-Britanniában a ráktípusok közül a tüdőrák a vezető halálok, évente 35 ezer ember halálát követelve. A betegségnél kulcsfontossága van a korai felismerésnek és kezelésnek. A jelentés úgy fogalmazott:

a halálos kimenetel esélye 16 százalékkal nő, ha a diagnózistól a műtétig több mint negyven nap telik el.

Ez három hónapos késedelem esetén azt jelentheti, hogy a még gyógyítható tumor helyett olyan állapottal találják magukat szemben a szakorvosok, amikor már csak fájdalomcsillapító kezelés adható a betegnek. A szigetországban

1372 halálesetért tartják felelősnek a covid miatt kialakult helyzetet.

A tüdőrák mellett a mellrák esetében is megfigyelték a diagnózisok késedelmét, valamint a háziorvosok kezdeményezte kivizsgálások alacsonyabb arányát.

A tüdőrák Magyarországon a férfiak közt is vezető a daganatos betegségek közt halálozások terén az Eurostat idén publikált 2016-os adatai szerint. Ezt a végbélrák, majd a prosztatarák követi. Nőknél a mellrák a vezető a ráktípusok közt mortalitásában, második helyre a tüdőrák, harmadikra a végbélrák került.

A KSH 2018-as adatai szerint

a magyarok negyede rákban hal meg.

Nyitókép: NTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018