eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Koronavírus - megfejtettek egy rejtélyt, újfajta kezelések jöhetnek

Amerikai tudósok rájöhettek, mi okozza az egyik legismertebb tünet, a szagláskészség elvesztését.

Az új koronavírus okozta Covid-19-ben szenvedő betegek esetenként szaglásvesztést tapasztalnak, melynek kutatása új kezelések kifejlesztésének alapjául szolgálhat.

Amerikai tudósok úgy vélik, rájöttek, mi okozza a szagláskészség elvesztését, ennek alapján újfajta kezelési módszert dolgozhatnak ki a fertőzöttek gyógyítására. Az amerikai baltimore-i Johns Hopkins Egyetemi Kórház szakértői eredményeikről a European Respiratory Journal című szaklapban számoltak be.

Kutatásuk során 23 pácienstől orron végzett operációk során vett szövetmintákat elemeztek. A koronavírussal nem fertőződött pácienseket például tumor vagy krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt műtötték.

A fertőzöttektől vett mintákban szélsőséges mennyiségű koronavírus-receptort (Ace-2 enzimet) találtak, és az orrnak pontosan azon a területén, mely a szaglásért felelős. Ez az enzim teszi lehetővé, hogy a vírus bejusson a sejtekbe.

Az eredményeket egyelőre újabb vizsgálatokkal kell alátámasztani - mondta Andrew Lane, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa. "Ha valóban így van, talán legyőzhetjük a fertőzést közvetlenül az orrba adott antivirális terápiával" - emelte ki.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×