eur:
394.93
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Koronavírus – Már áprilisban jöhet a vakcina, de lehet, hogy hiába

Attól tartanak, hogy hiába fejlesztenek ki egy védőoltást, nem biztos, hogy hatásos lesz a mutálódott vírustörzsek ellen.

A világ ennél jobban még sosem volt felkészülve arra, hogy egy-egy újonnan előbukkanó vírus ellen vakcinát gyártson – írja a brit TheTelegraph cikke alapján a hvg.hu.

A vakcinafejlesztés egyik fontos szempontja lehet, hogy a kórokozó már most is kétféle mutációban terjed:

van egy enyhébb lefolyású és egy gyorsan terjedő, agresszívebb változata, amely a megbetegedések 70 százalékát okozza.

A brit egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy Nagy-Britanniát több hullámban támadja majd meg a vírus, és az egyes vakcinák nem lesznek hatásosak a mutálódott vírustörzsek ellen. Más szakértők szerint viszont a vírusvariációk meglehetősen korlátozott számúak, és nem jelenthetnek legyőzhetetlen akadályt

A kínai kutatók gyorsan feltárták a vírus genetikai térképét, a kutatók most az idővel versenyt futva próbálják kifejleszteni az ellenszert.

A brit lap úgy tudja, hogy a vakcinákat áprilisban kezdik el embereken tesztelni.

A világ több laboratóriuma egymással verseng, hogy elsőként állítsa elő az ellenanyagot, és több labornak már van prototípusa, amit egyelőre állatokon tesztelnek, abban bízva, hogy a jövő hónapban az emberi tesztek is elkezdődhetnek.

Az egyik változatban brit kutatók a hagyományos, antitestet létrehozó módszer helyett injekcióval új genetikai kódot juttatnak az izomba, arra utasítva ezzel, hogy olyan fehérjeréteget hozzon létre a koronavírus felületén, amely védekező immunreakciót vált ki.

A járványok ellenszerén dolgozók kutatóknak pénzt biztosító cég, a Cepi már bejelentette, hogy május végéig tesztelésre kész lesz a kórokozó elleni vakcina, ami elsőként még csak állatokon végzett teszteket jelent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×