eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőmaszkos nő távozik egy pekingi ABC-áruházból 2020. február 13-án, a koronavírus-járvány idején. A vírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 1367-re emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Koronavírus: érdekes dologra figyeltek fel a kutatók

Új koronavírus-fertőzött betegek mintáit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a Covid-19 vírus inkább az influenzához hasonlóan viselkedik és nem úgy, mint a SARS-vírus, ezért jóval könnyebben terjed a korábban feltételezettnél.

Arra is felfigyeltek a kutatók, hogy bár az egyik betegnek nem voltak tünetei, a vírus jelen volt a szervezetében, ami megerősíti azt, hogy a betegség jellemző tüneteit nem mutató emberek is terjeszthetik a betegséget.

A szakemberek hangsúlyozzák: ezek az eredmények előzetesek, a tanulmányuk új bizonyítékkal szolgál arra, hogy

az új koronavírus, amely már több mint kétezer halálos áldozatot követelt Kínában, nem olyan, mint a koronavíruscsalád más tagjai.

A kutatók Kanton tartományban vizsgálták meg 18 beteg szervezetében a koronavírus mennyiségét: bár a betegség tüneteit egyikőjük nem mutatta, a beteg orrában és garatában mérsékelt mennyiségű vírust találtak. A szakemberek hangsúlyozták, hogy amikor az orrban több vírus van jelen, mint a garatban, az inkább az influenzához hasonlít, mint a SARS-vírushoz. A tünetet nem mutató beteg esetében is hasonló mintázatot fedeztek fel, amely mutatja, hogy

a vírus a felső légúti szervekből terjed, és tünetmentesen is terjeszthetik az emberek.

A kutatók szerint ezért más megközelítés szükséges az új koronavírus megfékezéséhez, mint amit alkalmaztak a SARS-járvány esetében. Amerikai kutatók felvázolták a vírus egyik kulcsfehérjéjének a háromdimenziós atomméretű szerkezetét, ami áttörést jelenthet a vírus elleni oltóanyag, terápiás antitestek fejlesztésében és a betegség diagnosztizálásában.

A kutatók azt is megállapították, hogy a Covid-2019 új koronavírus a SARS-vírussal azonos ACE2 receptorhoz kötődik, de az új koronavírus esetében az ACE2 kötődése tízszer, hússzor magasabb, mint a SARS esetében. Ez adhat magyarázatot az új koronavírus emberek közötti könnyebb terjedésére.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×